Преобразяват Царевец в цветовете на Испания за балета „Дон Кихот“

Фестивалът „Сцена на вековете“ започва на 18 юли с продукцията на Държавна опера – Стара Загора

 

С ПРЕДСТАВЛЕНИЕ НА БАЛЕТА „ДОН КИХОТ“ ОТ ЛУДВИГ МИНКУС ЗАПОЧВА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА ЛЕТНИЯ ОПЕРЕН ФЕСТИВАЛ „СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ“ НА ЦАРЕВЕЦ. Спектакълът на Държавна опера – Стара Загора, е на 18 юли от 21 часа. Продукцията е носител на престижното отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“.

Специално за фестивала е подготвена цялостна сценография за сцената на Царевец – крепостта ще бъде преобразена в цветовете на Испания. Художник на декора и великолепните костюми е италианецът Салваторе Русо.

В спектакъла на балета „Дон Кихот“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младия състав под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България.

В ролите на Китри и Базил публиката ще види примабалерината и носителка на „Кристална лира“ Анелия Димитрова и солиста Фиорди Лоха от Албания. Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Кихот, а Калин Любенов ще дебютира в ролята на Санчо Панса. В останалите колоритни роли ще танцуват Фредерико Пинто (Еспада), Мартина Префетто (Мерседес), Клара Пла Ферер (Повелителка на дриадите), Тсао Ю Чен (Амур), Ромина Славова (циганка), Франческо Бориело (циганин), Паскуале Казели и Сторм Норис (солисти фламенко), Станко Танев (Гамаш), Зорница Петрова и Елени Марку (двойка приятелки), Паскуале Казели и Ивайло Янев (двойка приятели) и др.

НА 31 ЮЛИ НА ЦАРЕВЕЦ ЩЕ Е ПРЕМИЕРАТА НА ОТКРИТО НА НАЙ-НОВОТО ЗАГЛАВИЕ от репертоара на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново, оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус.

Непосредствено след премиерата на операта „Атила“ от Джузепе Верди на старозагорска сцена, Държавна опера – Стара Загора, и Театро Лирико-Каляри (Италия) ще гостуват с новото си заглавие на 14 август и във Велико Търново.

На 21 август на откритата сцена на Царевец ще излязат Плевенската филхармония и Веско Ешкенази. Ще прозвучат „Годишните времена“ – на Антонио Вивалди и Астор Пиацола.

Финалът на сезона ще е на 26 август с комичната опера „Хубавата Елена“ на Театрално-музикален продуцентски център – Варна.

Специален подарък за публиката след всеки спектакъл ще е аудио-визуалното шоу „Цареград Търнов – звук и светлина“.

При представленията ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки. Билети за всички заглавия от „Сцена на вековете“ 2020 ще се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.

„Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново и ще е под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Големият културен форум е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е част от платформата на Европейската фестивална асоциация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.