Радослав Димитров среща вундеркинд на българския шахмат в демонстративен мач

Великотърновският гросмайстор Радослав Димитров ще срещне вундеркиндът на българския шахмат Нургюл Салимова в демонстративен мач, своеобразна битка на половете. Домакин на шахматния „Двубой на звездите“ ще бъде хотел „Ростов“ в Плевен от 2 до 9 юли, съобщи бащата на шахматиста инж. Даниел Димитров.

Инициатор на събитието е ШК „Бургас 64“, чийто водещ състезател е 17-годишната тийнейджърка от село Крепча. Родената на 2 юни 2003 г. Салимова е най-младата шампионка на България за жени за всички времена, след като спечели титлата от държавното първенство през 2017 г. Бивша европейска и бивша световна шампионка за момичета, в момента българката е международен майстор за мъже и гросмайстор за жени и с индивидуален коефициент ЕЛО 2372 заема 13-о място в световната ранглиста за девойки до 20 г.

Гросмайстор Димитров пък е най-силният български шахматист от родените след 1990 г. Победител е в редица европейски турнири, включително в традиционните международни надпревари в Бургас и Слънчев бряг. Участник в олимпийския отбор на България, с моментен рейтинг ЕЛО 2509, той заема 685-о място в света сред активните шахматисти.

Нургюл Салимова и Радослав Димитров ще изиграят осем класически партии с 90-минутна контрола за първите 40 хода плюс 30 минути до края на партията и добавка от 30 секунди след всеки изигран ход. Официалното откриване ще бъде на 2 юли от 15:00 ч., след което ще бъде даден старт на първата партия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *