376 четения

Зам.-председателят и кандидат за лидер на БСП Кирил Добрев: „С Нинова сме различни, ще се състезаваме като съпартийци, а не като врагове“

  • Г-н Добрев, личната Ви оценка за серията от скандали в държавата – записи и снимки, изявления на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, записи от разговори и прочие?
  • Вижте, и без записи е ясно, че сме затънали в корупция, в обвързаности и това дърпа назад развитието ни като държава и като икономика. Записите са атрактивни може би за по-голямата част от аудиторията, но в крайна сметка ние отляво 10 години показваме недъзите и грешките на управлението на ГЕРБ с аргументи и далеч по-сериозни примери за задкулисие. Нещо повече – даваме различните решения. Иска ми се да има същото внимание, критичност и наесен, когато ще се гледа бюджетът на държавата за следващата година. Той е показателят кои сектори ще са с приоритет, ще има ли реформи, или просто отново раздаване на средства по линията кой министър е по-силен и къде на бизнеса ще му е по-лесно да усвоява средства.

Вашата оценка за търновската организация, която е най-старата у нас, но вече 25 години е в опозиция. Предстои конференция с избор на нов лидер – кой е Вашият фаворит във Велико Търново?

– Търновската организация винаги ще бъде специална – и заради историята, и заради традициите и личностите, които са част от БСП. На местните избори тук печелим в пет от десет общини, което е положителна оценка за партията в областта. Знам обаче, че можем повече. За съжаление в политиката не е като в математиката, за съжаление отдавна изборите не са идеи и виждания, а технология. Като цяло сме в ситуация, в която партията ни не може да се впусне само в технологията на изборите, защото няма да сме ние, ще се обезличим. От друга страна пък трябва да сме актуални на съвременните условия. Сложно е и в голяма степен разбирам организацията тук. Сигурен съм, че и другарите не са удовлетворени от резултатите. Що се отнася до избора на председател, не бих си позволил да заемам страна. Знам обаче, че състезанието трябва да е честно и без удари под кръста, защото трябва да мислим за следващия ден. Който и да е председател, той ще е на всички социалисти в общината и не трябва да ги дели. Парламентарните избори наближават и трябва да ползваме потенциала на цялата партия, на всеки един социалист.

– Кандидат сте за лидер на БСП, с какво вашата кандидатура е по-добра от тази на Корнелия Нинова, която е основният ви опонент?

– На първо място, подкрепям прекия избор с двете ръце. Това е добър начин да покажем, че сме наистина демократична партия. За целта обаче трябва състезание, иначе ставаме като ГЕРБ, които просто се събират в една зала и ръкопляскат. В никакъв случай не бих си позволил да кажа, че моята кандидатура е по-добра от която и да е друга. Различни сме и това за мен е ценно, а не проблемно. Приемам прекия избор като състезание между съпартийци, а не между врагове. Моята сила е в това, че познавам всичките ни структури в страната и смятам, че трябва по-активно да ги подкрепяме. Не приемам другарите да се ползват само за фон за снимки и лепене на плакати. Партийният живот има много голяма стойност за нас и затова трябва да възстановим диалога.

Ако бъдете избран, съществува ли вариант за общ управленски модел с ГЕРБ, каквито са упреците към вас?

– Личното ми мнение е, че ГЕРБ се разпада, но дори и в лошо състояние, тя „изяжда” своите партньори. Който се добере до ГЕРБ, изгаря. Моята цел е БСП да е на единственото място, което заслужава – първото. Съгласете се, че когато си първи, ти си избираш партньорите. Дойде ли този момент, ще го решим заедно с другарите от партията, това няма да се изфабрикува в някой кабинет и незнайно в какъв състав от хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!