24456 четения

Абитуриент с коронавирус. Карантинираха за 14 дни десетки, минали по червения килим

Учители и директори от „Емилиян Станев“ и Американския колеж също под наблюдение.

 

Десетки АБИТУРИЕНТИ, ДИРЕКТОРИ И ПЕДАГОЗИ СА ПОД КАРАНТИНА ЗА 14 ДНИ, СЛЕД КАТО 19 –ГОДИШЕН ВЪЗПИТАНИК НА АМЕРИКАНСКИЯ КОЛЕЖ „АРКУС“ във Велико Търново бе диагностициран с коронавирус, научи „Борба“. Той е родом от Бяла, но завършил средното си образование в старата столица. В големия ден, в който минал по червения килим пред Царевец, е бил в контакт с десетки свои връстници, които са празнували дипломирането си в ресторант на Света гора, а след това в два нощни клуба във Велико Търново. На тържеството, в близко до старата столица заведение, е имало учители и директори освен от колежа, и от най-голямото местно училище – СОУ „Емилиян Станев“. Децата са празнували заедно в ресторанта, след което са се пръснали по нощните заведения в болярския град и региона.

Ден по-късно младежът е потърсил медицинска помощ в родния си град заради характерните за COVID-19 симптоми – болки в гърлото и висока телесна температура. По информация на РЗИ – Русе, той се е консултирал с личния си лекар, който от своя страна назначил PCR тест. Пробата се оказала положителна и веднага след това е приет в болница. От тамошното здравно ведомството започнали издирване на контактните лица. След като се оказало, че те са многобройни, информирали колегите си във Велико Търново.

Има различни версии за това по какъв начин се е инфектирал абитуриент. Предполага се, че той вече е бил болен и в деня на изпращането си от училище.

Част от завършващите, които подложат на изолация вкъщи, не са от Велико Търново и след бала си да се прибрали по родните места. Сред контактните лица на младежа е синът на кмета на старата столица инж. д-р Даниел Панов. Наследникът на градоначалника е под карантина, но не и баща му.

Поради това не се налага затваряне на сградата на Общината за дезинфекция. Предстои да бъдат направени тестове на възпитаниците на Американския колеж, а след това на тези от СОУ „Емилиян Станев“. Всички карантинирани ще бъде проследявани от личните си лекари.

СЛУЧАЯТ СЪС ЗАБОЛЕЛИЯ АБИТУРИЕНТ Е ПОРЕДНИЯ В СТАРАТА СТОЛИЦА, В КОЙТО ОТ РЗИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕМЪЛЧАВАТ ИНФОРМАЦИЯ. Макар това да е компетентния орган, отговарящ за оповестяването на данни във връзка със заболеваемостта, от ведомството не излязоха с позиция по казуса. Единственото, което съобщиха бе, че се издирват контактните лица от първи ред и то след като „Борба“ публикува новината в сайта си. След като случаят доби широк обществен отзук бе обявен брифинг пред сградата на РЗИ.

 

Галина ГЕОРГИЕВА

 

2 коментара за “Абитуриент с коронавирус. Карантинираха за 14 дни десетки, минали по червения килим

 • 30.06.2020 в 20:28
  Permalink

  А защо не се тестват всички, които са били в ресторанта?

  Отговор
 • 01.07.2020 в 15:10
  Permalink

  Не само, че тези, които са били в ресторанта не са тествани, но към момента не са и под карантина.
  Може да има и за тях карантина, но за момента няма такова нещо!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!