2764 четения

Зрелостниците, които кандидатстват медицина във Варна, ще държат изпита по химия във В. Търново

 

ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОИТО КАНДИДАТСТВАТ МЕДИЦИНА ВЪВ ВАРНЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „ПРОФ. Д-Р ПАРАСКЕВ СТОЯНОВ“, ЩЕ ДЪРЖАТ КАНДИДАТСТУДЕНТСКИЯ ИЗПИТ ПО ХИМИЯ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ФИЛИАЛ НА ВУЗА. Решението е на Националния оперативен щаб и е заради абитуриентът, който даде положителна проба за COVID – 19.
Изпитът е в понеделник на 6 юли и ще се проведе във филиала, който се намира в сградата на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“.
„Всички зали са дезинфектирани и са подготвени да приемат кандидат студентите. Очакваме 21 деца от Велико Търново да се явят на изпита по химия, който е вторият задължителен тест за кандидатстване в специалност „Медицина“. Четирима от зрелостниците са възпитаници на гимназия „Аркус“, откъдето е момчето с положителния тест за коронавирус. Те ще бъдат в отделна зала, за да сведем до минимум възможността децата да се засекат и да имат пряк контакт. Взимаме тези предпазни мерки, защото не знаем децата от „Аркус“ с кого са били контактни. Правим го за тяхно успокоение и за успокоение на останалите кандидати и всички родители“, коментира директорът на Великотърновския филиал доц. Диана Димитрова.
Тя уточнява още, че епидемиолог ще посрещне всички кандидат студенти на входа, за да им бъде измерена и температурата. В залата децата ще бъдат разположени така, че всяко от тях да има 5 кв. метра лично пространство.
„Изпитът е абсолютно същият и на практика къде ще го държат кандидатите, няма никакво значение. С този тест, както и с теста по биология, се кандидатства за три специалности във Варненския университет „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“, обяснява още доц. Димитрова. И уточнява, че изпитът в понеделник е само и единствено за Варненския университет
В 8 СУТРИНТА ТРЯБВА ДА СЕ ЯВЯТ В ДВОРА НА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ УЧЕНИЦИТЕ, КОИТО ЩЕ КАНДИДАТСТВАТ. Нужно е да носят в себе си само талона за кандидатстване, с който те вече са се явили на изпита по биология, личната карта, химикал, който да пише синьо и вода.
Децата задължително трябва да са с маски, ако желаят могат да ползват ръкавици и шлемове. Ако някой от кандидат студентите се яви на изпита без маска, такава ще получи, така че и това не е повод за притеснение, допълва още доц. Димитрова. И уточнява, че цялата организация и подготовка около изпита е съгласувана с Министерството на здравеопазването, Националния оперативен щаб, Варненския университет и Община Велико Търново.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА
сн. Интернет

Един коментар за “Зрелостниците, които кандидатстват медицина във Варна, ще държат изпита по химия във В. Търново

  • 03.07.2020 в 13:11
    Permalink

    Като е статия, защо трябва да е ясна?!? По-добре по журналистически да е неясна и объркваща.
    Само за уточнение на журналистката и пълнота на статията: във Велико Търново ще се явяват всички кандидатстуденти от нашия град, които кандидатсват в Медицински университет Варна за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“, „Фармация“ и „Военен лекар“, а не само за специалност „Медицина“, както е посочено в статията.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!