556 четения

Погубените нашенци: Героят от две войни и бивш околийски управител Стефан Капарашев лежи в незнаен гроб

Търновецът изчезва безследно през октомври 1944, предполага се, че e един от 203-мата убити в района на днешния парк „Дружба“

 

„Борба“ продължава публикациите от новата поредица „Погубени нашенци“. Неин автор е историкът, специалист по нова и най-нова история Емил Врежаков, който е завършил Историческия факултет на ВТУ, специализирал е в Русия, Румъния и Гърция, а през 2018 г. се дипломира в Института за политика към БАН. ОТ 2014 г. работи като уредник в отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей – В. Търново.

В поредицата „Погубени нашенци“ Емил Врежаков разказва покъртителни истории за трагичните съдби на хора от нашия регион, смачкани и унищожени от комунистическата власт. С тази поредица авторът и „Борба“ искат да възкресят паметта за достойни хора, които не заслужават да бъдат забравени.

 

След преврата на 09.09.1944 г. бившият околийски управител на Велико Търново и действащ царски офицер на военна служба Стефан Капарашев попада под ударите на комунистическата репресивна машина, която си поставя за цел да ликвидира физически представителите на управлението на Царство България и да унищожи българския елит.

 

НА 26.09.1944 Г. СТЕФАН КАПАРАШЕВ Е АРЕСТУВАН В РАЙОНА НА ТЪРНОВСКИТЕ КАЗАРМИ. СЛЕД ДВАНАДЕСЕТДНЕВЕН ПРЕСТОЙ ВЪВ ВЛАЖНИТЕ КИЛИИ НА ТЪРНОВСКИЯ ЗАТВОР, ПО ВРЕМЕ НА КОЙТО Е СИСТЕМНО БИТ, НА 07.10.1944 Г. ИЗЧЕЗВА БЕЗСЛЕДНО. Предполага се, че ако не е бил убит още през октомври 1944 г., е влачен по комунистическите затвори и е разстрелян на 01.01.1945 г. заедно с още 203-ма търновци в района на днешния парк „Дружба“ във Велико Търново. Така героят от две войни, авторитетен и деен администратор и добър адвокат, се нарежда в печалния списък на светлите личности с незнайни гробове в старопрестолния град.

През февруари 1945 г. Стефан Капарашев е съден задочно от т. нар. Народен съд, който го осъжда на смърт чрез разстрелване.

Капарашев е роден в някогашното село Златарица на 06.06.1895 г. Завършва средно образование в Първа мъжка гимназия „Св. Кирил” във Велико Търново през 1914 г. След дипломирането си продължава своето обучение в германско военноморско училище. След като завършва успешно обучението си в Германия, Стефан Капарашев се завръща в родината и записва право в Юридическия факултет на Софийския държавен университет. Принуден е да прекъсне следването си по време на Първата световна война, тъй като е мобилизиран и участва като офицер в епичните боеве при Завоя на р. Черна в Македония, разгърнати през месеците октомври и ноември на 1916 г. На 23.11.1918 г. е произведен в чин подпоручик. Демобилизиран е от военния флот през 1919 г. След края на войната продължава следването си в Софийски университет и завършва право през 1921 г. Започва да упражнява адвокатската си професия на 01.12.1921 г. в родното си село Златарица. Там той активно участва в обществения и културен живот на селото. Адвокат Стефан Капарашев е член на Инициативния комитет за построяването на нова сграда на Народно читалище „Развитие“ в Златарица. Той е един от най-активните дейци на просветната и културна институция. Членува в БРСДП (широки социалисти). През 1922 г. сключва брак с Донка Дърова

СТЕФАН КАПАРАШЕВ Е ВПИСАН В СПИСЪКА НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ ПОД № 230 НА 3.11.1925 Г. Впоследствие временно преустановява своята адвокатска практика на 23.05.1934 г., тъй като от тази дата встъпва в длъжност на поста околийски управител на Елена. Този пост заема до 1937 г., след което става околийски управител в гр. Горна Оряховица и заема тази длъжност до месец септември 1939 г. През същата година е назначен за околийски управител във Велико Търново.

Стефан Капарашев остава в историята на старата столица като комендант на Първия областен исторически, културен и селскостопански събор, проведен през 1939 г. Той остава на поста околийски управител на Велико Търново до месец януари 1944 г. През 1944 г. като офицер Стефан Капарашев участва във Втората световна война. На 07.09.1944 г. е мобилизиран като поручик в противовъздушното поделение във Велико Търново. Арестуван е по време на своята служба и е убит.

Един коментар за “Погубените нашенци: Героят от две войни и бивш околийски управител Стефан Капарашев лежи в незнаен гроб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!