523 четения

600 момчета и момичета ще са първите в доброволна казарма

Красимир Каракачанов наблюдава заключителния етап на пилотния ученически курс за начална военна подготовка

 

ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ НА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЪР НА НА ОТБРАНАТА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ НАБЛЮДАВА ЗАКЛЮЧИТЕЛНИЯ ЕТАП ОТ ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ КУРС ЗА УЧЕНИЦИ ЗА НАЧАЛНО ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“. Министър Каракачанов присъства на занятието по огнева подготовка на обучаемите и след това им връчи свидетелствата за завършен курс.

Александър Иванов получи лично от министър Каракачанов почетна значка на Министерството на отбраната, грамота и книги за отличната си стрелба по време на занятието. Тийнейджърът успя да събере 26 точки само от три изстрела. Отличия получиха и тримата най-добре представили се ученици по време на целия курс – Йордан Йорданов, Момчил Тангълов и Габриела Кондева.

20 МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА ОТ ДЕВЕТИ ЕТЪРСКИ УЧЕНИЧЕСКИ ГВАРДЕЙСКИ ОТРЯД КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ във Велико Търново бяха първите средношколци, които се включиха в курса за начална военна подготовка.

В рамките на шест дни те се запознаха с основни дисциплини на военното изкуство, както и с основните видове стрелково оръжие и бойна техника, преминаха строева и физическа подготовка, имаха теренни занятия, включително участваха и в занятия по ориентиране в местността, изграждане и бивакуване във военен лагер и завършиха с учебни стрелби.

„Тези деца ме върнаха 30 години назад, когато всички младежи на тяхната възраст преминаваха начално военно обучение. Това са може би за мен най-хубавите спомени от юношеството ми и се надявам това преживяване да създаде хубав спомен за тези деца“, коментира Красимир Каракачанов. И допълни, че в Конституцията на България е записано, че всеки български гражданин има за задължение да защитава страната. „Обаче самата държава не позволява на младите хора да получат това обучение след 2008 г., когато беше премахната наборната военна служба. Затова се опитваме с всякакви форми да предизвикаме интереса на младото поколение. И това обучение е една от формите“.

„В началото на другата седмица вкарвам в Министерския съвет закона за доброволната военна служба. Живеем в доста рисков свят, да не кажа опасен. Говорим за модерна армия, но ако искаме нашите граждани да са подготвени да приемат предизвикателствата и да ги преодоляват, следва да имат необходимите познания. И тези лагери са една от възможностите децата да получават знания, доброволната военна служба е друг такъв начин, а надявам се, след някоя и друга година и задължителната военна служба“, заяви още министърът на отбраната.

Красимир Каракачанов обясни още, че доброволната казарма ще даде възможност на младите хора, които искат да преминат военно обучение, да го получат в рамките на два модула по три месеца. Първият модул е начална военна подготовка, вторият – специална военна подготовка. Ако един млад човек избере да направи това, неговото работно място ще се пази, без значение дали работи в частна фирма или в държавна институция. Освен това преминалите доброволна казарма ще се ползват с предимство при постъпване на работа в структурите на сигурността и държавната администрация. „За мен е по-важно за един полицай да е минал през тези 6 месеца военна служба и ако има образователния ценз и всичко, което се изисква в службата, да бъде приет на работа с предимство“, допълни министърът.

Около 600 ще са първите момчета и момичета, които ще влязат доброволно в казармата. Средствата за това обучение ще бъдат осигурени от бюджета на Министерството на отбраната. Възрастовата граница е качена от 28 на 40 г.

„Идеята на Военния университет с това пилотно обучение беше да покажем на младите хора какво представлява университетът отвътре и какво представлява един курсантски живот в училището. Затова и момчетата и момичетата влязоха в режима на курсантите и преминаха 9 военни дисциплини. Ние можем да си позволим такива обучения, защото имаме база и преподаватели и силно се надявам, че някои от тези деца след години ще се върнат тук като курсанти“, каза и началникът на Военния университет полк. Иван Маламов, който не скри задоволството си от представянето на учениците по време на курса.

Следващият лагер в НВУ ще е само след няколко месеца и ще бъде с продължителност поне 15 дни, с много по-голяма динамика и натоварване, за да усетят курсистите истинския войскови живот.

 

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *