Близо 7 хил. със сърдечни проблеми от региона чакат влошаване, за да получат терапия от Здравната каса

Пилотен проект се бори за достъпа до модерно лечение на близо 7000 жители в областта със сърдечна недостатъчност

 

6929 ДУШИ ОТ РЕГИОНА СА С ПОСТАВЕНА ДИАГНОЗА СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ, ПО ДАННИ НА ИНСТИТУТА ЗА ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ. Екипът на неправителствената структура е стартирал пилотен проект, целящ да доведе до улеснен достъп до новите технологии в лечението за пациентите с това кардиологично заболяване у нас. Разработката е подкрепена от общопрактикуващи медици и специалисти по сърдечно-съдови болести от областите Велико Търново, Русе, Плевен, Ловеч и Разград и Дружеството на българските кардиолози.

Институтът отчита като крайно притеснителен факта, че в момента диагностицираните със сърдечна недостатъчност могат да получат необходимата терапия, покрита от Здравната каса, при условие че състоянието им се влоши. При тези обстоятелства обаче на тях ще им остават не повече от 3-4 години живот. Здравните специалисти започват борба в това направление, за да могат хората с тежкото кардиологично хронично заболяване да получат навреме необходимите медикаменти.

Част от исканията и предложенията на медиците, освен с улесняване достъпа до лечение от страна на НЗОК, са свързани с разширяване на диагностичния пакет за заболяването, по-голямо реимбурсиране на лекарствата, намаляване на бюрокрацията при изписването им, електронен регистър, провеждане на училища за пациенти и техни близки.

Сърдечната недостатъчност може да настъпи след прекаран инфаркт, нелекувана хипертония и други кардиологични заболявания, а смъртността от нея надвишава тази от онкологични болести. Установено е, че около 50% от диагностицираните с нея умират до 5 години.

Медиците препоръчват пациентите със сърдечна недостатъчност да посещават кардиолога си поне веднъж на три месеца.

ЗДРАВНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ОБАЧЕ ОТЧИТАТ ЛИПСА НА ДИСЦИПЛИНА НА БОЛНИТЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПРИЕМА НА МЕДИКАМЕНТИ. Част от пациентите спират да си пият редовно лекарствата, когато се почувстват по-добре, освен това си позволят лукса да похапват солени и мазни храни, да употребяват алкохол и т.н.

От Института информират, че при появата на кашлица, подуване на стъпалата, задух и по-малко отделена урина диагностицираните трябва незабавно да се обърнат към своя лекар.

2,19 процента от населението на България е болно от сърдечна недостатъчност, във великотърновска област стойността е почти 3%.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *