Музикалните ни предпочитания се синхронизират с характера на любимия ни изпълнител

Учени установиха, че музикалните ни предпочитания се формират не толкова от песните, които слушаме, а от психологичните характеристики на звездата-изпълнител, с която се идентифицираме, пише в. „Дейли мейл“.
Екипът на д-р Давид Гринберг от университета „Бар-Илан“ в град Рамат Ган е изследвал характерите на 80 хиляди фена и на 50 музикални супер идоли. Оказало се, че привържениците на бившия фронтмен на „Блек сабат“, Ози Озбърн, са „неприятни“ личности. А тези, които си падат по Дейвид Боуи в по-голямата си част са невротици.
Хората формират своите предпочитания според това доколко се идентифицират с психологическия профил на любимия певец, а не с музикалното му творчество.
Изследването на феновете е основано на добре познатите в психологията пет белега на личността – сътрудничество, невротизъм, екстровертност, добросъвестност и откритост.
Екипът на д-р Гинбeрг стигнал дотам, че с голяма точност можел да предвиди каква банда или изпълнител би предпочел един фен, въз основа на неговата възраст, пол и музикален жанр.
Отчаяните привърженици на „Рейдиохед“ се отличават със силно изразена откритост. Почитателите на Марвин Гей пък обезателно попадат в групата на съвестните индивиди.
Анкетираните фенове трябвало да класират своите 50 суперидоли въз основа на изброените по-горе пет характерни белега на личността. Оказало се, че те най-силно гравитират около изпълнителите, с подобен на техния характер.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.