9548 четения

РЗИ В. Търново: „Разпространението на COVID-19 при нас е дифузно“

НЯМА ОТКРИТ КЛЪСТЕР НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТТА, заяви директорът на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново д-р Евгения Недева. По думите й заболяването се разпространява дифузно и от местното здравно ведомство работят по утвърдения за страната стандарт за епидемиологични проучвания.

„Имаме открит случай на COVID-19, след това ограничаваме кръга контактни, започват да излизат нови случаи, ограничаваме техния кръг и така до всеки положителен. В рамките на 12 часа от резултата правим проучване“, обясни тя.

Здравната шефка уточни, че периодично се изследват медицинските лица, които са били в контакт с болни от коронавирус, и това се е превърнало в рутинно действие през последните месеци. По думите й от началото на пандемията всеки ден са взимани поне по 20 проби от съмнителни и контактни лица на територията на региона за изследване в оторизираните от държавата лаборатории.

„В Националната информационна система попадат не само тези резултати, от чиито проби сме взели ние и сме изпратили в лабораториите, но и всички проби, които попадат там от лабораториите в страната“, каза д-р Недева.

Тя опроверга информацията, че има диагностициран с коронавирус от Дома за стара хора във Велико Търново „Венета Ботева“. Продължават да се изследват работещите и живущите в социалните заведения в областта, като до момента са тествани общо 1311 души от тези институции.

Д-Р НЕДЕВА КАТЕГОРИЧНО ОТРЕЧЕ РЗИ ДА ПРЕПОРЪЧВА ЗА УПОТРЕБА КОНКРЕТЕН ДЕЗИНФЕКТАНТ за ресторантите и останалите обекти за развлечение в областта.

Шефката на здравното ведомство съобщи, че въпреки рязкото увеличение на заболеваемостта от коронавирус няма правомощия да въвежда нови или да затяга сега действащите противоепидемични мерки в региона.

Тя обаче отказа да отговаря на много въпроси, свързани с образувалото се огнище от COVID-19 след абитуриентския бал от 27 юни във Велико Търново.

2 коментара за “РЗИ В. Търново: „Разпространението на COVID-19 при нас е дифузно“

 • 07.07.2020 в 11:12
  Permalink

  Организирайте още един бал по време на чума и пак кажете, че няма огнище, а всичко е дифузно.

  Отговор
 • 09.07.2020 в 15:52
  Permalink

  И защо не отговаря на въпросите,защо не се казва колко хора от общината са заразени и карантинирани ?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *