6128 четения

Коронабалът във В. Търново прати областта на челно място по заболели от COVID-19 у нас

За три дни са установени 41 случая на болестта – с вирус са футболисти, училищни директори, випускници и обслужващ персонал

 

ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ОБЛАСТ РАЗДЕЛИ ПЕЧАЛНОТО ВТОРО МЯСТО С ВАРНА В НАЦИОНАЛНАТА СТАТИСТИКА ПО НОВОЗАБОЛЕЛИ ОТ КОРОНАВИРУС. Регионите, които ни изпреварват, обаче са с пъти повече население, а ако статистиката се води на брой заболели живущи, ставаме абсолютен лидер. 16 жители на областта дадоха положителна проба за COVID-19 само вчера. Само в Софийска област са отчетени повече болни – 58.

В генератор на заболеваемостта са превърна коронабалът във Велико Търново, както вече е известно събитието, тъй като след провеждането му са засечени десетки случаи. Царското изпращане на абитуриентите по червения килим пред крепостта „Царевец” и празненството в развлекателните заведения в града нарушиха най-ключовата противоепидемична мярка – дистанцията. В резултат на това в последните дни бяха диагностицирани съответно по 15, 10 и 16 души с COVID-19. Те са от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов.

Така общият брой на диагностицираните с вируса във Великотърновски регион от началото на пандемията става 84. Данните по устойчиво покачване на инфектираните явно говори за сериозно навлизане на болестта по нашите географски ширини, след като цели три месеца в региона цареше относително спокойствие, с под 40 случая на заболели от коронавирус.

ПО ИНФОРМАЦИЯ НА „БОРБА“ СРЕД ИНФЕКТИРАНИТЕ СА АБИТУРИЕНТИ ОТ АМЕРИКАНСКИЯ КОЛЕЖ „АРКУС“ И СОУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“, УЧИТЕЛИ, ДИРЕКТОР на училище, придружители на дипломираните и персонал от увеселителните заведения, футболисти на горнооряховския „Локомотив“ и др.

Оказва се, че един от доказаните заболели, който е на ръководен пост, се е ръкувал с част от присъстващите и в резултат на това е предал вируса и на тях.

Сред диагностицираните е и световният шампион по плуване, който преди година завърши средното си образование във Велико Търново и е родом от Павликени – Антъни Иванов. Той бе кавалер на бала на приятелката си, която се дипломира в Американския колеж „Аркус“. 20-годишният спортист е настанен в болница в София и към момента не се съобщават данни за състоянието му.

С ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОБА Е И 25-ГОДИШЕН БАРМАН В ДИСКОТЕКАТА, В КОЯТО СА ПРАЗНУВАЛИ КОРОНАВИПУСКНИЦИТЕ. Нощното заведение остава затворено, предстои да бъдат направени допълните тестове на персонала и контактните лица на заболелия. В увеселителния клуб е извършена двукратна дезинфекция, но ще стартира работа, след като бъде извършена проверка от РЗИ.

Само двама от заразените по време на бала са в болница. Всички останали инфектирани вследствие на празненството са в сравнително добро състояние, намират се в домашни условия и състоянието им се проследява от личния лекар. В случай че се проявят по-тежки симптоми, има готовност да бъдат приети в болница.

С коронавирус са и трима футболисти на „Локомотив“ – Горна Оряховица. Те също са под домашна карантина и нямат сериозни оплаквания.

COVID-19 вече обхвана общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Павликени, Свищов, Стражица и Полски Тръмбеш.

По последни данни от РЗИ под карантина са 448 души, а мярката е изтекла за 4975 от тях.

Излекуваните са 29 лица, а починалите – четирима. Хоспитализираните към момента са седем, след като в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ са приели още един пациент, научи „Борба“

Още по-тревожна е статистиката за страната. В неделя са регистрирани 180 лица с коронавирус. Общият брой на лабораторно потвърдените случаи в България става 5677.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Коронабалът във В. Търново прати областта на челно място по заболели от COVID-19 у нас

 • 06.07.2020 в 13:37
  Permalink

  Бал по време на чума. Златен скункс за кмета и за РЗИ.

  Отговор
 • 06.07.2020 в 14:45
  Permalink

  Като пишете за неща, коите не са в областта ви ма познанията, поме проверявайте предварително. Кога стана световен шампион Антъни Иванов? И ма мен много ми се оска да го видя като талъв и вярвам, че ще стане, но към момента …

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *