194 четения

14 училища от региона се борят за до 50 000 лв. по Националната програма за изграждане на STEM среда

14 УЧИЛИЩА ОТ ОБЛАСТТА СА ПРЕМИНАЛИ ПЪРВИЯ ЕТАП НА НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА „ИЗГРАЖДАНЕ НА УЧИЛИЩНА STEM СРЕДА“ и имат шанс да получат финансиране за проектите си. Половината от учебните заведения са кандидатствали в т.нар. „Малка категория“, в която се борят училища с под 300 ученици или с над 300 ученици, но с вече функциониращ съвременен STEM център. Финансирането е до 50 000 лв. Големите училища, в които учениците са над 300, имат шанс да получат до 300 000 лв.

Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „А. С. Попов”, Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и ОУ „Бачо Киро“ са великотърновските учебни заведения, които кандидатстват за по-сериозните финансови ресурси. В голямата категория са подали проекти още СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица и две свищовски училища – СУ „Д. Благоев“ и Професионалната гимназия „Алеко Константинов“.

В малката категория до втория етап са допуснати проектите на СУ „Владимир Комаров“, Професионалната гимназия по електроника „А. Попов“ и ОУ „П. Р. Славейков“ в старата столица. Търговската гимназия „Димитър Хадживасилев“ е представителят на община Свищов. Останалите училища са от община Горна Оряховица – Професионалната гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище и ОУ „Елин Пелин“ в Първомайци.

В рамките на 20 календарни дни всички допуснати до втория етап на конкурса училища трябва да довършат и детайлизират проектите си и да ги защитят. Тогава ще стане ясно колко от тях ще получат средства, за да реализират идеите си.

Абревиатурата STEM идва от първите букви на Science, Technology, Engineering, Math. Подходът STEM се превърна във философия на образованието през последните няколко години. Като учебна програма STEM е основана на идеята за фокусирано обучение по четирите направления – наука, технология, инженерство, математика, като идеята, вместо четирите дисциплини да се преподават като отделни предмети, програмата да ги интегрира и преплита, така както е в реалното приложение на науката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *