1233 четения

Масов мор на риба в Янтра, разследват кой трови реката

Според РИОСВ – Велико Търново, нямало химическо замърсяване на реката

 

НА МАСОВ МОР НА РИБА В ЯНТРА КРАЙ ВЪРБИЦА, ПИСАРЕВО И ДРАГАНОВО СЕ НАТЪКНАХА ЛЮБИТЕЛИ ВЪДИЧАРИ. Според тях причината за умъртвяването на водните обитатели е промишлено замърсяване и дори настояват прокуратурата да разследва случая, тъй като е ангажимент на държавата да опази рибните екземпляри, които са сред националните ни богатства.

По думите на кмета на село Драганово Светослав Иванов проблемът е от десетина дни.

“Мястото е на корекцията на река Янтра, където водата е застояла. От доста години няма навлизане на прясно течаща вода и предвид голямото засушаване, ниското ниво на водата, липсата на кислород е забелязана умряла риба”, коментира той.

Иванов споделя, че преди години също е имало поява на мъртва риба в реката и тогава след съответните проверки е установено, че водата е била химически замърсена.

Сегашният случай също станал обект на работа от РИОСВ Велико Търново. ЕКОИНСПЕКТОРИТЕ СЕ САМОСЕЗИРАЛИ СЛЕД ПУБЛИКАЦИИ В СОЦИАЛНАТА МРЕЖА ФЕЙСБУК и в понеделник направили проверка на мястото. При огледа на съответните участъци е установено наличие на измряла риба, а в коритото на реката се наблюдавало голямо количество водорасли и водна леща.

На място са измерени различните показатели на водата, а получените резултати са в рамките на нормалните стойности и не показали химическо замърсяване.

Екослужителите информират, че при огледа на застойните зони в района на реката при Драганово се наблюдава интензивно отделяне на мехурчета, което е в резултат на протичащи гнилостни процеси от дънни утайки и може да е причина за измирането на рибата.

Проверени са всички възможни източници на заустване на отпадъчни води – горнооряховската пречиствателна станция, „Захарни заводи“ и намиращите се в близост три животновъдни обекта.

За измирането на рибата, както и за резултатите от извършените анализи на място на качеството на водите е уведомена Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!