Как бракът може да навреди на вашето здраве

Замисляли ли сте се, че състоянието „сериозно обвързани” може да подейства зле на вашето здраве? Има изследвания, които твърдят, че животът с партньор е по-полезен, тъй като той може да ви помогне да избегнете заболяване, да ви наложи своите здравословни навици или да се грижи за вас, ако имате нужда. От друга страна проблемите в брака носят толкова много стрес, че дори отслабват имунитета.
Ето и как семейният живот може да има негативно влияние върху вашите ум и тяло:

1. Увеличаване на теглото
Общо убеждение е, че хората в брак са склонни да наддават на тегло с времето и обратното – когато бракът им приключи, те започват да отслабват. Ако искате да сте изключение от правилото, мотивирайте се един друг с партньора си да спортувате заедно, да се чувствате отговорни за здравето на другия, да сте съпричастни, когато един от двама ви мине на диета и т.н.

2. Високи нива на стрес
Казват, че редовната физическа интимност води до намаляване на стреса и увеличаване на чувството за благополучие, но според едно изследване, публикувано през 2009 г., лошото поведение на партньора извън спалнята, може доста лесно да повиши стреса у другия. Споровете за пари, скандалите за ревност, битовите разногласия и др. доказано напрягат съпрузите и им вредят.

3. Проблеми със съня
Учените казват, че когато човек спи с някого, когото обича и на когото има доверие, това му помага да се отпусне и да има здрав сън. Истината е, че много съпрузи стоят будни през нощта заради хъркането или въртенето на половинката си в леглото. А безсънието и неспокойният сън доказано вредят на здравето.

4. Чувство на безпокойство
Трудностите във връзката карат човек да се чувства „на ръба”. Проблемите в брака, без значение от какво естество са, действително допринасят за пълния разцвет на тревожността и безпокойството. Някои учени са открили връзка между семейните проблеми и повишения риск от развитие на някои психически разстройства.

5. Депресия
Депресията и тревожността често вървят ръка за ръка. От една страна, някои изследвания сочат, че дългосрочните взаимоотношения и бракът по-специално, могат да облекчат симптомите на депресия, но от друга страна, напрегнатите отношения в семейството, увеличават риска от клинична депресия с 6 пъти.

6. Увеличена употреба на алкохол
Семейните партньори имат осезаемо въздействие един върху друг за това колко алкохол консумират и колко често. Учените са установили, че „питейните” навици на хората се отразяват пряко върху техните съпрузи и партньори. Тоест, ако мъжът в двойката прекалява с алкохола, вероятно е и жената да последва примера му.

6. Проблеми с кръвното налягане
Ако човек живее в стрес и тревоги, ако покрай брака си е напълнял и е започнал да консумира повече алкохол, много е вероятно в един момент това да окаже влияние върху кръвното му налягане. Хората, които са нещастно женени, са склонни да имат по-високо кръвно от необвързаните си връстници.

7. Тъга и мъка
През 2011 г. изследователи от Колумбийския университет са установили, че мислите за бившия съпруг/партньор могат да имат ефект върху мозъка, подобен на физическа болка. Възможно е дори раздялата да доведе до нещо, наречено „синдром на разбитото сърце” – временно разширяване на сърцето (със симптоми, наподобяващи сърдечен удар), предизвикано от екстремен емоционален стрес.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *