4066 четения

Засякоха огнище във Велико Търново: 60 на сто от присъствалите на бала на Американския колеж са с COVID-19

Подозират, че учител донесъл от Гърция коронавируса насам

 

25 ДУШИ ОТ БАЛА НА АМЕРИКАНСКИЯ КОЛЕЖ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ 27 ЮНИ СА С COVID-19. На тържеството са присъствали общо 42 души, което означава, че близо 60 процента от участниците в празненството са инфектирани. Версиите за първоизточника на заразата са много и противоречиви, а от Регионалната здравна инспекция в старата столица не съобщават официални данни от кого и как точно се е разпространила болестта.

В общественото пространство обаче се появиха информации, че всъщност един от учителите се е върнал болен от Гърция и именно от него тръгва инфекцията. Сред възможните сценарии попада и този за няколко болни абитуриенти, които са били безсимптомни по време на тържеството, но заразявали връстниците и педагозите. Някои пък твърдят, че е имало т.нар. суперзаразител, както проповедника от Индия, който се прочу с това, че заради него 40 000 души бяха поставени под карантина.

В крайна сметка огнището бе засечено, след като 19-годишен зрелостник от Бяла, възпитаник на Американския колеж „Аркус“, прояви симптоми ден след като мина по червения килим пред крепостта „Царевец“ и даде положителна проба за коронавирус.

РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ПРАЗНЕНСТВОТО Е ПЕЧАЛЕН – ИНФЕКТИРАНИ СА 16 АБИТУРИЕНТИ, ШЕСТИМА УЧИТЕЛИ И ТРИМА ПРИДРУЖИТЕЛИ. Заболели са и други лица, които участвали в отпразнуването на бала на училището в дискотека в старата столица.

Издирени досега и поставени под карантина са 142 контактни на коронавипускниците, за да се предотврати по-мащабно разпространение на болестта.

Междувременно от местната власт във Велико Търново освен кмета инж. д-р Даниел Панов има още едно карантинирано лице, което е било ангажирано в организацията на абитуриентския бал от 27 юни. Въпросният служител пък е бил контактен с още петима, затова и те са в домашна изолация.

Само двама от празненството са настанени за болнично лечение, а останалите са вкъщи. Няма данни за тежко протичане на заболяването сред учениците и техните учители.

ПО ДУМИТЕ НА ЗАМ.-КМЕТА ПРОФ. ГЕОРГИ КАМАРАШЕВ, ОБЩИНАТА Е БИЛА ВЗЕЛА ВСИЧКИ НЕОБХОДИМИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ, за да се предотврати образуване на огнище от коронавирус заради церемонията по изпращане на зрелостниците.

„Два дни преди тържествата от Общината изпратихме писмо до всички заведения, в които предстоеше отбелязването на абитуриентските балове. Дадохме точни и ясни инструкции в съответствие със заповедите на министъра на здравеопазването и бяха взети всички мерки“, заяви той.

Проф. Камарашев информира, че ще има допълнителна кандидатстудентска сесия, за да може карантинираните и заболелите зрелостници да получат шанс за вход към висшите учебни заведения, в които желаят да следват.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Засякоха огнище във Велико Търново: 60 на сто от присъствалите на бала на Американския колеж са с COVID-19

 • 07.07.2020 в 11:29
  Permalink

  Камарашев, а защо просто не отменихте баловете? Заради сина на кмета ли? И като ги отложихте с един месец, какво се промени?

  Отговор
 • 07.07.2020 в 17:05
  Permalink

  Към Георги Камарашев с уважение. Той е полковник– професор по национална сигурност във ВТУ, специалист по бедствия и аварии. На две заплати плюс пенсия. Камарашев е корифей, чийто професинални качества не трябва да бъдат оспорени. Щом го е отложил бала значи е требвало. А Панов се карантинира заради да не се види с Президента, който беше на посещение във Военното. У важение към Камарашев

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!