С пищен спектакъл, светлинно шоу и танци в Караисен отбелязаха 152 години от битката на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Честването от емблематичната първа битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, състояла се в лозята на село Караисен, тази година ще остане завинаги в сърцата на жителите на селото с неповторимите емоции от пищен концерт-спектакъл, светлинни ефекти, патриотична музика, български народни песни и танци. Близо 100 артисти, самодейци и професионалисти, немалка част от които деца, взеха участие в празничната програма на 6 юли в павликенското село Караисен.

С приветствени слова програмата откриха представители на Народно читалище „Добра надежда 1896”, кметът на селото Стефан Николов, зам.-кметът на община Павликени инж. Анастасия Вачева, професор д.п.н. Тодор Галунов и неговата дъщеря Цвета Галунова, която участваше активно и в организацията на празника.

Първи се изявиха малките звезди на ДТА „Болярче” – В. Търново, за които това стъпване на сцена бе и първо. Усмихнатите деца с ръководител Борислава Трифонова поздравиха гостите на празника с фолклорен танц. С литературно-музикална програмата продължиха местните деца от ДГ „Караисен”. След прекрасните емоции, породени от грейналите детски личица, самодейците от НЧ „Добра надежда 1896” и гостите от читалище „Ради Фичев” – с. Вишовград, пяха народни песни.

Кулминацията на вечерта беше участието на ФТК „Плетеница”, чиито ръководители бяха подготвили пищно шоу с песни, народни танци, светлини, димни ефекти и богата атрактивна програма. Концерт-спектакълът продължи един час, в който публиката бе изцяло разтърсена от хореографията, която започна с жените от ансамбъл „Плетеница”, изнасяйки на сцената последователно три петметрови платна. „Изгряха” цветовете бяло, зелено и червено, образувайки българското знаме, след което се преплетоха, символизирайки обединението на трите цвята: чистота, природа и героизъм. „Женското начало” бе последвано от патриотичен танц с въртене на български трибагреници под звуците на „Кой уши байрака”, в които мъжете от ансамбъл „Плетеница” показаха твърдостта, характера и безпрекословната отдаденост на българина във времената на робство. Програмата продължи с песни на хор „Плетеница”, мъжко хоро, съвременен фолклорен танц на жените и традиционни български хора. В края на емоционалната вечер се изчетоха имената на загиналите в паметната битка и след едноминутно мълчание последва празнична заря, която постави край на официалната програма. Изви се празнично дълго хоро, в което заедно танцуваха гостите и участниците в събитието.

„За мен този концерт бе едно от най-емоционалните преживявания, които съм имала. Чувствам много специална връзката си със село Караисен, тъй като баща ми е оттам, баба и дядо също. Отдавна исках да направя нещо хубаво за Караисен, което да започне да възражда селото. Надявам се този красив концерт-спектакъл да постави началото на богата културна програма занапред. На първо място искам да изразя огромната си благодарност към ръководителя на ФТК „Плетеница” и сътворител на патриотичното зрелище Николай Корчев. Много скоро предстои и друго важно събитие в с. Караисен. Жителите на селото малко по малко остават без вода, като в последните няколко месеца са минали на строг воден режим. На 13 юли те се готвят за протест, чрез който се надяват да се ускорят процедурите по намиране на решение на жизненонеобходимата им нужда от питейна вода.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *