Сменяйте кухненската гъба на 2 седмици, пълна е с бактерии

Въпреки че е изключително важно да миете съдовете и кухненските прибори от мазнини и мръсотия, винаги трябва да помните, че част от тази мръсотия остава върху гъбата, независимо как я миете. Но спомняте ли си последния път, когато сменихте кухненската си гъба? Преди седмица? Две? Месец?

Най-вероятно не правите това толкова често, колкото бихте искали, в резултат на което бактериите се натрупват в нея, а те могат да станат носител на всяка инфекция. Ново изследване показва, че кухненските гъби са по-мръсни даже от тоалетните. Учените, включително авторът на изследването Маркус Егерт, професор по микробиология и хигиена в Университета Фуртванген в Германия, са открили, че в обикновена гъба могат да виреят около 5,5 трилиона бактерии. Егерт обяснява, че бактериите, гъбичките и вирусите се крият в цепнатините на кухненските гъби.
Те не просто оцеляват – те виреят в тази среда и могат да се разпространят по кухненската повърхност и съдове, които смятате, че са били добре измити. Колко често трябва да се сменя кухненска гъба?

Отговорът на специалистите е – на всеки две седмици. Според експерти с оглед на трилионите микроби вътре в гъбата вероятно никой от методите за домашна дезинфекция няма да ги унищожи всички и след няколко дни или дори часове гъбата отново ще бъде заразена с микроби. Ако гъбата има миризма, станала е малко мазна или увеличена по размер – отървете се от нея.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.