90 четения

Австрия с предупреждение да не се пътува до България

Освен за нашата страна предупреждение е издадено и за Румъния и Молдова

Австрия предупреди своите граждани да не пътуват до България заради случаите на коронавирус, предаде Ройтерс.

Освен за нашата страна предупреждение е издадено и за Румъния и Молдова.

Всеки пристигащ от тези държави, трябва да се подложи на двуседмична карантина или да покаже отрицателен PCR тест. Проверките за пристигащите от балканските страни ще се засилят по австрийските границите с Унгария и Словения.

Правителството призовава австрийските граждани да не предприемат пътувания в тези страни, а онези, които вече са там, трябва да се свържат с австрийските представителства и да се приберат възможно най-бързо.
Причина за крайната мярка, каза на пресконференция министърът на външните работи Александър Шаленберг, е големият брой новозаразени в тези страни.

 

istock

„Който се завръща в Австрия от тези държави, трябва да спазва 14-дневна карантина. Този, който не я спазва, извършва сериозно нарушение. То ще се наказва с глоба до 1450 евро“, заяви канцлерът Себастиан Курц.

Удвоени ще бъдат и граничните контроли по границите с Унгария и Словения, контролирани ще бъдат без изключение и всички автобуси, влизащи в Австрия.

„Особено стриктно ще бъде контролиран потокът от балканските държави“, заяви Шаленберг.

Съветът на ЕС вчера съгласува препоръки за постепенното премахване на ограниченията за пътувания в ЕС, приемайки списък със страни, за които границите да започнат да се отварят.

Шаленберг заяви, че Австрия от самото начало е била концентрирана върху вътрешноевропейската зона. Решението на Съвета на ЕС се приема само като препоръка.

„Мерки по отношение на трети страни засега не се планират“, каза той, добавяйки, че правителството води постоянни консултации по този въпрос.

Източник: pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *