3440 четения

С 1,1 млн. лв. обновиха най-голямото училище в региона

В СУ „Емилиян Станев” има стаи с акустичен гипс, басейните се греят с енергия от слънцето

 

БЛИЗО 1,1 МЛН. ЛВ. ВЛОЖИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО В ОБНОВЯВАНЕТО НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Това е най-голямото училище във Великотърновска област и едно от най-големите в страната. В него се обучават над 1500 деца. Финансирането е от Националния доверителен екофонд след спечелен от Общината проект. Ремонтът започна точно преди година с подмяната на дограмата в тези крила на сградата, където дограмата е била стара.

„Дори само това, веднага даде ефект. След това поставиха окачените тавани и изолацията в кабинетите на всички последни етажи. Става дума за 23 стаи, разположени в четири коридора на училището“, уточнява директорът на едно от най-големите училища в България Кина Котларска.

И допълва, че няколко месеца по-късно започнало и санирането на сградата. Фирмата, извършила ремонта, използвала иновативни панели за изолация, каквито не са поставяни на никоя сграда до момента в страната. Панелите, освен че осигуряват стабилна изолация, запазили и архитектурния облик на сградата. Зимата, която идва, ще бъде първият тестов период за гимназията след големия ремонт, казва още г-жа Котларска, която се надява рязко да спаднат разходите за отопление.

„ВЕДНАГА ОБАЧЕ УСЕТИХМЕ РАЗЛИКАТА, КОГАТО ЗАРАБОТИ БАСЕЙНЪТ СЛЕД ДВУМЕСЕЧНАТА ИЗОЛАЦИЯ. Там са монтирани вече соларните панели, те топлят не само водата в басейна, но и съблекалните и душовете. Откакто подновихме тренировките и отворихме басейна, за него не сме използвали изобщо електроенергия“, казва Кина Котларска. Ремонтирани са тротоарите около крилото, в което преди години се помещаваше Междуучилищният център, обновени са гръмоотводите, подменено е осветлението с нови лед лампи и всичко това училището е направило със собствени средства.

В ИСТИНСКО БИЖУ Е ПРЕВЪРНАТА ВЕЧЕ И АКТОВАТА ЗАЛА НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“. Тя е облечена със специален акустичен гипскартон, обновено е изцяло осветлението. „Наесен ще довършим работата по нея, като сложим красива завеса и монтираме напълно ново озвучаване, както и сценично осветление. Работим заедно със заместник-директора на Народния театър „Иван Вазов“, чийто екип ни направи проекта за сцената и залата, така че, когато ремонтът тук завърши напълно, да можем да посрещаме и най-големите театри в страната“, обяснява г-жа Котларска. И допълва, че залата е снабдена с нови огледала за учениците, които учат хореография, обновени са и всички гримьорни.

„Това, което ни остана, са няколко санитарни помещения. Те са наистина в лошо състояние и сме ги заключили, за да не се ползват. Иначе сериозният ремонт по проекта приключи и очакваме Националният доверителен екофонод да приеме обекта“, казва още г-жа Котларска.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “С 1,1 млн. лв. обновиха най-голямото училище в региона

  • 09.07.2020 в 9:17
    Permalink

    Поздравления за начина и материалите, с които е санирано училището. Наистина е впечатляващо, че успяха да запазят автентичната визия на сградата.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!