Експерти от СЗО ще посетят Китай в рамките на разследването за Ковид-19

Експерти от Световната здравна организация /СЗО/
ще пребивават през следващите два дни в китайската столица, за да положат основите на по-мащабна мисия за разследване на произхода на пандемията от Ковид-19, предаде Асошиейтед прес.
Един експерт по зарази, предавани от животни, и един епидемиолог ще работят по време на посещението си за изясняване на целта и на референтните параметри на бъдещата мисия. Тя ще трябва да установи механизма на предаването на коронавируса от животните към човека, заявиха от СЗО.
Учените предполагат, че вирусът е възникнал при прилепи, но е бил предаден на друго животно – или на циветка, или на пандолин, преди да попадне в човешкия организъм. Това е станало най-вероятно на пазара за пресни храни в централния китайски град Ухан миналата година.
В усилието си да потуши бъдещи огнища на заразата, Китай преустанови търговията с диви животни и затвори някои пазари. В същото време бяха наложени строги ограничителни мерки, които изглежда спряха възможните нови локални инфекции.
Мисията на СЗО е доста деликатна в политическо отношение, тъй като САЩ бяха основният източник на финансиране на здравната организация на ООН. Но Вашингтон прекъсна връзките си с нея с обвинения, че тя не се е справила с ограничаването на пандемията и е действала в полза на Китай.
Над 120 държави призоваха за разследването на първоизточника на вируса на Световната здравна асамблея, която беше свикана през месец май. Китай настоя СЗО да оглави разследването, но то да бъде проведено след като пандемията бъде овладяна. В САЩ, Бразилия и Индия се наблюдава продължаващ ръст на броя на заразяванията.

Източник: Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *