Учениците страдат най-много от смущения в зрението, затлъстяване и дихателни болести

От РЗИ препоръчват на общините да създадат условия за здравословно хранене на подрастващите

 

ПРИ 731 УЧЕНИЦИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ СА ОТКРИТИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ, извършени при 19 363 школници през 2019 година. Това сочи анализ на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново за здравословното състояние на подрастващите, публикуван на 29 юни.

Обхванати са лица от 7 до 19 години, а в рамките на консултациите са диагностицирани най-много смущения в зрението. При 273 ученици има проблем с очите в различна степен. Второто най-разпространено отклонение от нормата е по отношение на килограмите. При 182 момичета и момчета има затлъстяване. В рамките на профилактичните прегледи медиците са открили също астма на 83 деца и епилепсия на 17 малчугани.

Данните от анализа на местните здравни власти показват, че са установени вродени аномалии при 16 ученици и гръбначни изкривявания при шест лица.

През 2019 година на диспансерно наблюдение са подлежали 1424 ученици, основно заради болести на нервната система и сетивните органи и заболявания на дихателната система.

СТРЯСКАЩ ФАКТ Е, ЧЕ ПРИ 133 ЛИЦА СЕ НАЛАГА ПРОСЛЕДЯВАНЕ ЗАРАДИ ПСИХИЧНИ ПРОБЛЕМИ. Това са поведенчески и емоционални разстройства, генерализирани разстройства в развитието, шизофрении, биполярно афективно разстройство и други.

Четвърто място заемат болестите на ендокринната система. С тях са диагностицирани 50 деца, от които 30 са с инсулинозависим диабет без усложнения.

Подрастващите се борят още със сърденосъдови болести, вродени аномалии и заболявания на костно-мускулната система.

ОТ РЗИ СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ СЕ НАЛАГА ПРОВЕЖДАНЕ НА СИСТЕМНИ И ПРОМОТИВНИ ДЕЙНОСТИ В УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТТА с цел подобряване на здравето на учениците. При своевременно прилагане на мерки ще се намали рискът от преждевременно развитие на хронични заболявания.

От ведомството препоръчват на общините да направят необходимото за оптимизиране на материално-техническата база в учебните заведения с учебна мебел, подходяща за възрастта и ръста на учениците, с оглед профилактиката на гръбначни изкривявания. Освен това дават предписания за създаване на условия за здравословно хранене на школниците, за да се намали затлъстяването.

На ръководствата на училищата пък препоръчват провеждане на разнообразни спортни прояви и туризъм. Здравните власти настояват още за повече профилактични дейности от страна на медицинските специалисти в учебните заведения.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *