В горнооряховската болница тестват българско лекарство срещу коронавирус

МЕДИЦИТЕ В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПРИЛАГАТ ЛЕКАРСТВОТО „ИВЕРМЕКТИН“ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19. Преди няколко дни здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че българските учени са напът да открият медикамент срещу коронавируса и всъщност става въпрос за същия препарат. Общинската болница в железничарския град е сред деветте стационара у нас, в които тече клиничното изследване на субстанцията.

Терапията в горнооряховската клиника се прилага от месец и половина, а лекуваните вече са оздравели. Става дума за четирима местни пациенти, които накрая дали отрицателен PCR тест.

Принципът на проучването представлява разделяне на групи на хоспитализираните, като едната част от тях приема „Ивермектин“, а другата – плацебо. Лекарите не са запознати с това кои пациенти с какви медикаменти са лекувани и в края ще бъде извършен анализ за повлияването на инфектираните.

Макар че сега текат проучвания, “Ивермектин“ не е непознат медикамент в лекарските среди, тъй като датира от 1975 г. Разрешен е за употреба, но досега е бил използван от ветеринарите за лечение на краста при животните. До тестването като ефективен в борбата с COVID-19 се стигна след публикации на австралийски учени.

В горнооряховската болница пък са изследвани 131 пациенти със съмнение или с доказан коронавирус посредством новозакупената апаратура, финансирана от фонд „Обединени срещу COVID-19”. Техниката струва 8708 лв. и се ползва от екипите на пет отделения в МБАЛ.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *