20041 четения

За близо 2 млн. лв. изкупиха няколко сгради в топ центъра на Велико Търново, за да вдигнат седеметажен хотел

Последната сделка е за „Алианц“, но имотът няма да се събаря

 

СЕДЕМЕТАЖЕН ЛУКСОЗЕН ХОТЕЛ С ГОЛЯМ ПОДЗЕМЕН ПАРКИНГ Е ПЛАНИРАН В ТОП ЦЕНТЪРА НА ГРАДА. Частен инвеститор вече е изкупил всички сгради по протежението на улицата от регионалното представителство на „Уникредит“ до площад „Майка България“. Последната сделка е отпреди броени дни за красивата старинна сграда, в която се помещава офисът на банка „Алианц“. Само за нея са платени близо милион лева, показа наше проучване. Както „Борба“ съобщи още преди година, едни от най-състоятелните местни предприемачи чрез строително-инвестиционната си компания „Рей-би-Ас“ започнаха да изкупуват имотите в района.

Последната сграда е купена за 1 млн. и в нея е представителството на „Алианц”

„Планираме хотел на шест основни и един мансарден етаж, както и места за автомобили под земята. Сградата на „Алианц“ закупихме с чисто инвестиционна цел и тя ще си остане в този вид и няма да се засяга от останалата част на проекта. Правим идейно проектиране в момента и подготвяме подробните устройствени планове. Екипът, ангажиран с това, са арх. Юри Любомирски и арх. Ремзие Рюстемова. Ние сме хора, които спазват правилата, и това, което ще направим, ще кореспондира с архитектурата на града в тази зона и в никакъв случай няма да нарушава строителните норми“, коментира бизнес дамата Асие Ахмедова от фирмата собственик. Тя и съпругът й Рейхат Рюстемов междувременно придобиха няколкото знакови сгради в съседство. Една от последните им сделки бе с „Уникредит Булбанк“, разписана лично от шефа Левон Хампарцумян. Той продаде на местната фирма бившето представителство на трезора, което представлява триетажна сграда с площ на основите около 200 кв. метра, в съседство на сегашното представителство. За нея бяха платени 297 хил. лв. Преди това последователно са закупени и сградите, където до неотдавна бе и клубът на местните кметове, както и двете съседни къщи. За тях са платени малко по малко над 200 хил. лв.

Компанията „Рей-Би-Ас“ е един от големите играчи на местния строителен пазар. Нейни са комплексите на Скалния венец до парк „Дружба“, както и още няколко подобни обекта. Неотдавна тя закупи и първия си хотел в Равда, а сега подготвя изграждането на втори – с много по-внушителни размери, в болярския град.

Стилян НАЙДЕНОВ

9 коментара за “За близо 2 млн. лв. изкупиха няколко сгради в топ центъра на Велико Търново, за да вдигнат седеметажен хотел

 • 10.07.2020 в 9:45
  Permalink

  Кой е позволил да изникне подобен цирей в центъра на хубавия ни град…?!? Не могат да запазят, реставрират, освежат старите и красиви сгради, а се чудят само как да ги съборят и на тяхно място да се изсе….ат! Това наследство ли искат да оставят за децата ни и за следващите поколения? Ако нашите предци разсъждаваха като тях, какво щеше да е останало до сега от старинната част на града?! Щеше ли да има за какво да идват туристите в нашия град?! Какво щеше да ги привлича? Седем етажни хотели или старинни сгради и къщи запазени от векове? Отвратен съм!!!

  Отговор
 • 10.07.2020 в 16:10
  Permalink

  Нито един от блоковете им на Скалния венец не е построен качествено. Новите им блокове не отговарят на строителните стандарти, закъсненията за издаване на акт 16 са от порядъка на 3 години от обявения срок. Мога да се обзаложа, че и този нов хотел ще бъде един грозен цирей на пъпа на града.

  Отговор
 • 10.07.2020 в 16:46
  Permalink

  Голяма грешка. Някой не се ли замисли как се променя пространството около паметника „Майка България“? Така паметникът губи част от идеята-да се помни времето и жертвите паднали за свободата на България. Съжителството с модерен хотел изтрива част от излъчването на паметника. Премахването на старите сгради и заменянето им с модерни, отнема от чара на града и причината, поради която идват туристите. Царевец и Трапезица без старите къщи около тях ще изглеждат нереално. Човешката алчност е безгранична и неслучайно се казва-„Алчността се лекува само с шепа пръст“.

  Отговор
 • 10.07.2020 в 22:58
  Permalink

  Велико Търново се превръща в Слънчев бряг!!!Отвратена съм!

  Отговор
 • 11.07.2020 в 1:57
  Permalink

  тази сграда изобщо няма място там, като гледам имената на архитектите, ще изникне някакъв квадратен бетон оцветен в бяло и червено.

  Отговор
 • 11.07.2020 в 12:32
  Permalink

  И аз не се побирам вече в кожата си. Кога най-после ще имаме архитекти с визия и добър вкус, ама и с образованост. Как само звучи, ще се съобразим с архитектурата на града, затова – 7 етажа!!! Скален венец? Еталон за добър вкус ли е? Продажни чиновници. Малко мисъл. И малко милост. Към всички нас, стига кич и алчност. Стига.

  Отговор
 • 12.07.2020 в 23:51
  Permalink

  Наистина е жалко. Очаквам някаква анадолска шарения като последния кич на Полтава.

  Отговор
 • 14.07.2020 в 22:25
  Permalink

  Те и площд Царевец развалиха. Какъв мегдан беше, да спреш колата да си заведеш гостите на върха, то историята е там. Сега, само криволичеща пътека за колите и като спре автобуса, на пирката , трябва да го ичакват колите, какво недоразумие…ама парите затварят очите.

  Отговор
 • 20.07.2020 в 21:42
  Permalink

  Пълния кич и циг@ния. Това безумие дано бъде спряно. Ще остави белег върху лицето на Търново за вечни времена.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!