Скандал между медици: д-р Сибила Маринова подаде сигнал в Етичната комисия срещу доц. д-р Атанас Мангъров

ДО БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО РАЗДЕЛЕНИЕ НА ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ СТИГНА, СЛЕД КАТО ШЕФКАТА НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО РЕАНИМАЦИЯ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ д-р Сибила Маринова сезира Етичната комисия на Българския лекарски съюз по отношение на доц. д-р Атанас Мангъров. В края на миналата седмица тя изпрати сигнал, че инфекционистът, който оглавява Детска болница към Инфекциозната клиника в София и е член на вече нефункциониращия Медицински съвет към правителството, разпространява неистини в публичното пространство.

Повод за реакцията й бе твърдението на доц. д-р Мангъров, че хоспитализациите на болни от коронавирус ще нарасне заради увеличението в цената на клиничната пътека за COVID-19. От 1 август Здравната каса ще плаща на болниците по 1200 лв. за преминал инфектиран, а досега превеждаше двойно по-малко – 618 лв.

Тезата на шефката на търновската реанимация срещна подкрепа от много здравни специалисти, които се почувстваха също обидени и разгневени, че ги наричат измамници, но и отпор от десетки други от лекарските съсловия, които категорично изразиха мнение, че доц. д-р Мангъров казва истината, която обаче не е удобна на някои.

В сигнала си до Етичната комисия на БЛС д-р Маринова написа, че не може да нарече лекар доц. Мангъров, защото според нея от месеци той говори неистини в публичното пространство, обижда колегите си, работещи на първа линия в борбата с COVID-19, и ги обвинява в измами и източване на НЗОК.

„Атанас Мангъров първо каза, че няма болни от коронавирус, после каза, че те се самоизлекуват, с което се опита да заличи лишенията и часовете труд в предпазни костюми на всички медици. Дните, прекарани в болниците, без да виждат близките си, жертвите, които коронавирусът взе сред нашите колеги и стотиците заразени при изпълнение на професионалния си дълг лекари, медицински сестри и санитари. Открито призовава обществото да не спазва закона и правилата.

В наглостта си Атанас Мангъров стигна и по-далеч: написа и каза, че заразените и хоспитализациите нарастват, защото цената на пътеката е станала 1200 лв., с което директно обвини колегите си, че мамят и източват НЗОК.

Смятам, че нашето съсловие не трябва нито секунда повече да толерира поведението на Атанас Мангъров, което не за първи път е изключително неколегиално, неетично и абсолютно недопустимо!“, гласи сигналът й.

Шефката на търновската реанимация не спря дотук и дори инициира онлайн петиция в защита на тезата си, че инфекционистът трябва да бъде наказан от БЛС. До неделя в подписката са се включили малко над 900 души. Коментиращите са споделили мнение, че началникът на Детската клиника към Инфекциозната болница в София е подкопал доверието на пациентите към лекарите и институциите.

ОТ СВОЯ СТРАНА ДОЦ. Д-Р МАНГЪРОВ ОТГОВОРИ, ЧЕ СПОРЕД НЕГО Е НЕЛЕПО ДА БЪДЕ ДАДЕН НА ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ НА БЛС.

„Вижда ми се много странно, нелепо и тъжно, че някой заради това, че не е съгласен с моето мнение, ме дава на Етичната комисия. Това е вид другарски съд“, коментира специалистът пред телевизия „Евроком“.

Той заяви още, че не са отчетени рекорди с откритите случаи на коронавирус, а в направените тестове. Според инфекциониста голяма част от носителите на заразата, които са приети в болница, не бива да са там.

„Като се увеличи цената на клиничната пътека, изкушението да се приемат здрави болни, тоест хора, които са заразени, но с минимални симптоми, ще стане още по-голямо, защото те носят сериозни доходи на болниците. Болниците са търговски дружества, на тях се плаща на преминал болен“, твърди медикът.

По думите му д-р Маринова за втори път подава сигнал срещу него и предполага, че жалбата й ще бъде отхвърлена. Допълва, че мотивите й не са професионални, а лични.

Доц. д-р Мангъров също бе подкрепен от много от колегите си, които изразиха тревога от факта, че по време на пандемия съсловието е разединено и подложено на провокации.

Галина ГЕОРГИЕВА

9 thoughts on “Скандал между медици: д-р Сибила Маринова подаде сигнал в Етичната комисия срещу доц. д-р Атанас Мангъров

 • 13.07.2020 в 11:02
  Permalink

  А ако след 1.08 стане прогнозираната промяна, какво ще стане? Оправдания, че наистина има повече болни ли?

  Отговор
 • 13.07.2020 в 12:50
  Permalink

  Тя – ИСТИНАТА винаги е болка за нечестивите хора! И какъв резултат да очакваме, ако доцент д-р Атанас Мангъров се окаже прав?
  Ще подаде ли оставка жалбоподателката? Ще бъде ли отнето правото на лекарската й практика?
  Или всички хора, нуждаещи се от лекарски грижи не виждат, че медицината е търговия, при това не от днес и вчера! Или и това, което споделям отново не е вярно?

  Отговор
  • 13.07.2020 в 16:42
   Permalink

   Мангъров вече няколко пъти се оказва крив, та чакаме да видим кога най-сетне ще се окаже прав след толкова грешни предсказания досега 🙂

   Отговор
   • 15.07.2020 в 16:59
    Permalink

    Кога точно се оказа крив – може ли да припомниш? Че и няколко пъти.

   • 16.07.2020 в 7:32
    Permalink

    Няма ли да я уволняват вече тази ле*ка?

  • 11.08.2020 в 10:54
   Permalink

   Тази госпожа е за етичната комисия и съд заради починалото 19 годишно момче

   Отговор
 • 13.07.2020 в 14:33
  Permalink

  Безспорно е ужасно да живееш в предпазните облекла и едва ли някой го омаловажава, но какво общо има това с фактите, свързани с цифри и най-вече с пари. Обръщаме фокуса към проблема и покриваме нещата. Наистина време беше някой да говори открито за пробойните в здравната система….и в резултат – петиция срещу него, т.е. срещу истината.

  Отговор
 • 14.07.2020 в 16:18
  Permalink

  Хората са казали, че парите на развалят, а просто показват какъв „хубавец“ си всъщност.

  Отговор
 • 14.07.2020 в 16:30
  Permalink

  Д-р Маринова би била по-полезна на лекарите и обществото,ако публично повдигне въпроса,че болшинството болни,хоспитализирани с ковид са неосигурени и се лекуват за наша сметка.Защо нито медии,нито БЛС,нито НОЩ не повдигат този въпрос.Защо на границата връчват известие за неплатени глоби към КАТ,а не връчват за неплатени здравни осигуровки.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *