2068 четения

Две закрити паралелки след първото класиране на седмокласниците

1591 СЕДМОКЛАСНИЦИ СА КЛАСИРАНИ НА ПЪРВИЯ ЕТАП ОТ ДЪРЖАВНИЯ ПРИЕМ В УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. 79 момчета и момичета са останали извън класирането, защото са подали заявление, че искат да бъдат приети само в една или най-много в две специалности, но балът им е бил недостатъчен за посочените от тях желания, обясни началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. И уточнява, че тези деца участват автоматично във второто класиране, което предстои да излезе на 20 юли.

Класираните тийнейджъри по първо желание, както и всички останали, които са доволни от специалността, в която са приети, трябва да се запишат в следващите три дни. Ако не направят това, губят мястото си. Тези, които не се чувстват удовлетворени от класирането, имат още един шанс, но задължително трябва да заявят желанието си да участват във второто класиране. „Това става, като детето, придружено от родител, отиде в училището, в което е класирано, и подаде заявление, че иска да участва във втория етап от държавния прием. Все още децата нямат право да променят посочената от тях специалност. Това могат да направят едва за третия етап, но тогава имат право да се борят за място само за професиите, в които има останали незаети места. За съжаление, за трето класиране останат не толкова атрактивни специалности“, предупреждава инж. Личева.

От 14 до 16 юли продължава записването на приетите на първо класиране седмокласници. Второто класиране ще излезе на 20 юли.

ДВЕ ЗАКРИТИ ПАРАЛЕЛКИ ИМА В ОБЛАСТТА ОЩЕ СЛЕД ПЪРВОТО КЛАСИРАНЕ И ТЕ СА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА И СТРАЖИЦА. Няма да има прием тази година в паралелката по трайни насаждения в Професионалната гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица и в паралелката „Автотранспортна техника“ в Професионалната гимназия по транспорт „Васил Друмев“ в Стражица. За първата паралелка е нямало нито едно кандидатстващо дете, а за гимназията в Стражица кандидатът е бил само един. Паралелките не са нови, нито пък са в дуална форма на обучение.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!