Водещи новиниОбщество

Местен любител астроном улови над Царевец най-ярката комета за последните 15 години

УРЕДНИКЪТ НА РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ И ЛЮБИТЕЛ АСТРОНОМ Д-Р ИЛИЯ ВЪЛЕВ УСПЯ ДА ЗАСНЕМЕ КОМЕТАТА C/2020 F3 НА ФОНА НА КРЕПОСТТА „ЦАРЕВЕЦ”. Астрономическият обект е уловен в кадър с полупрофесионален фотоапарат, а по думите на автора на снимката изображението е направено около 4:30 часа сутринта в неделя. Д-р Вълев от години се вълнува от случващото се в космоса и необятната вселена и когато разбрал, че C/2020 f3 може да бъде наблюдавана и с невъоръжено око, дори от България, решил да запечата със снимка спомена за тази ярка комета.

„Заедно с мой приятел отидохме преди разсъмване в неделя около 4:00 часа в парк „Света гора“. Мястото е добре осветено и това създаваше леки затруднения в заснемането, но идеята ми беше да направя по-скоро художествена снимка, отколкото детайлно изображение на астрономически обект“, разказа д-р Вълев.

Той сподели, че няколко вечери по-рано пък успял да я види с бинокъл от терасата на дома си в старата столица.

Твърди, че хората, вълнуващи се от космически тела и астрономия, могат да се любуват на C/2020 f3 до края на юли. Според него най-доброто място за наблюдение е там, където свършват светлините на града.

„Това е най-ярката комета, която съм виждал за последните 15 години. Вероятно това се дължи на траекторията, която минава, заобикаляйки по особен начин слънцето. Не съм специалист, но може би и химичният й състав е необичаен и допринася за добрата й видимост“, коментира д-р Вълев.

Небесното тяло е открито тази пролет с помощта на инфрачервения телескоп NEOWISE. На 4 юли пък руският астронавт Иван Вагнер пръв успя да заснеме кометата и сподели кадъра в „Туитър“.

C/2020 f3 се намира на 312 милиона километра от слънцето, а по думите на търновския любител астроном ранното ставане, за да се види космическото явление, определено си заслужава и не е гледка, която се случва всеки ден.

„Първата комета, която съм наблюдавал, е Хейл-Боп – C/1995 O1 през 1997 г. Виждал съм 4 – 5 комети. Интересът ми към астрономията датира още от детските ми години. Като ученик участвах в кръжок и посещавах астрономическата обсерватория и планетариум в Димитровград, откъдето се родом, но от 2004 година живея във Велико Търново“, сподели още той.

Д-р Вълев изрази мнение, че съпоставяйки по-ярките комети от последните 20 години насам, а именно – Икея-Чанг – 153P през пролетта на 2002 г., C/2002 Т7 (Linear) през 2004 г. и C/2001 Q4 (Neat), също през 2004 г., те са били видими от нашата територия с невъоръжено око, но сравнително по-слаби от настоящата. По думите му изключение прави Хейл-Боб, която се показвала най-отчетливо на небосвода.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *