1101 четения

Сръчен майстор лекува даром чешмите из региона

Борислав Драгиев: „Без храна можем, но без вода не, за нея правя всичко“

СРЪЧЕН ЕНТУСИАСТ ПОЧИСТИ И ВЪЗСТАНОВИ ЧЕШМА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „ЧОЛАКОВЦИ“. Направил всичко това напълно безвъзмездно и признава, че най-голямата благодарност за него е това, че хората отново могат да я ползват. Борислав Драгиев е вдъхнал нов живот на още няколко местни чешми.

„Повикаха ме и дойдох да видя какво е положението. Заварих опашка от хора, които чакаха да си напълнят тубите и кофите. Когато ги попитах защо правят това, те ми отговориха, че от години в квартала имат проблем, затова се налага да разчитат на вода от чешмата за готвене, за баня, за пране, за всичко на практика“, казва Борислав. И разказва, че проверката му след това установила, че дебитът е добър, тръбата е достатъчно широка, но въпреки това водата едва капела. Затова запретнал ръкави и започнал да почиства тръбата.

Повече от три часа работил Борислав Драгиев, за да успее да извади всички натрупани отпадъци в тръбата. „Извадих клечка половин метър дълга, дезодоранти, найлони, шишета всякакви, парцали, дунапренена гъба, част от хилка за федербал. Но в крайна сметка водата тръгна. Ако си мислите, че вашата чешма е изключение, навсякъде е така. Хората все се оправдават, че няма кошове за боклук, което не е вярно. Но дори и така да е, дори кошът да е на 50 метра по-далеч, какъв е проблемът да си съберат отпадъците. Да не говорим за мокрите кърпички, които са буквално навсякъде и ще ни унищожат природата“, казва Борислав.

ОТ ГОДИНИ ГАБРОВЕЦЪТ ЧИСТИ ЧЕШМИ В ГАБРОВСКИЯ КРАЙ, КЪДЕТО ТОЙ ЖИВЕЕ. Казва, че понякога коси тревата наоколо и, ако се наложи, пребоядисва, възстановява надписи. „Грях е да има суха чешма, затова обикалям и където видя пресъхнала, се опитвам да я отпуша. Понякога дебитът е недостатъчен, но там, където вода има, се чувствам длъжен да й направя място, за да тръгне. Без храна можем, без вода – не. Заради водата правя всичко това“, обяснява Борислав, който навсякъде работи напълно за своя сметка. „Макар че в Търново взех седем лева, които една баба ми даде. Оказа се 90-годишна женица, която, като видя, че водата тръгна, толкова се зарадва, че докато не й обещах, че ще изчакам да ми донесе пари, не ме остави на мира. Тя си тръгна и след няколко минути нейна съседка дойде и ми донесе 7 лв. на стотинки. Чудих се какво да правя. Очевидно тя си ги е събирала, но пък ми ги даваше от цялата си душа и сърце не ми даде да й откажа“, казва Борислав Драгиев.

После признава, че може да познае има ли вода или няма, само като види чучура на чешмата. Рядко се случва да попадне на безвъзвратно пресъхнала чешма. Понякога вода няма заради сухия период, но най-често дебитът е достатъчен, защото едно време нашите предци са намирали изворите, каптирали са ги и са зидали чешмите на най-точните места. Обикновено те са на дълги и стръмни пътеки, на сенчести завои, на места, които са подходящи за почивка, и тези места се появяват точно навреме и за пътуващите, и за планираните.

Борислав работи в дърводелна и в свободното си време лекува чешми и възстановява паметници. Освен това часовниците са неговото хоби и когато си е вкъщи, той се превръща в часовникар, така че умее да поправя и времето.

 

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Сръчен майстор лекува даром чешмите из региона

  • 14.07.2020 в 7:31
    Permalink

    Габровци са все майстори,техници.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *