559 четения

Искат намесата на земеделския министър заради стада по селска улица

Кметът на Драгижево твърди, че проблемът е на лична основа

 

МЕЖДУСЪСЕДСКИ КОНФЛИКТ ТРЕСЕ ЛЯСКОВСКОТО СЕЛО ДРАГИЖЕВО. В „окото на бурята“ са двамата комшии Деню Маркилев и Николай Стефанов. Единият всекидневно пише жалби срещу другия и в резултат на това често се случва на място да идват на проверки от различни институции и ведомства. Проблемът е свързан с около 35 селскостопански животни, които според жалбоподателя замърсяват района около къщите и са в разрез в разпоредбите за отглеждането на добитък.

Николай Стефанов има кози, овце, кон и магаре. Къщата му е на централната улица „Капитан Дядо Никола“ и единственият маршрут, по който четириногите могат да минат, за да отидат на паша, е въпросният главен път. Според съседа му Деню Маркилев обаче животните непрекъснато сноват по улицата и по този начин създават предпоставка за пътно-транспортно произшествие.

“Недоволни сме, пет семейства събрахме подписка, улицата е потънала в непоносими миризми, мръсотия, развъждат се бълхи, комари и кърлежи” коментира той. Маркилев нееднократно е сигнализирал кмета на Драгижево Мариян Попов, който заяви пред „Борба“, че мотивите на жалбоподателя са неоснователни.

„Според маршрутната скица на селото това е единственият път, отвеждащ животните на Николай Стефанов до паша. Няма от къде да минат иначе. Проблемът между двамата е на лична основа. Само 4-5 души останаха в Драгижево, които отглеждат животни, а много от другите се оплакват, че по този начин се замърсява въздухът“, уточни Попов.

Според него казусът няма как да бъде решен с помощта на различни институции, а може да приключи само ако един от двамата напусне селото.

След като Маркилев не получил съдействие от кмета на Дражиево, сигнализирал за проблема градоначалника на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова и Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново. Пращал е жалби до здравното и земеделското министерство.

От Областната дирекция по безопасност на храните са правили проверка на място, но не са открили нарушения. Преди дни жалбоподателят получил отговор от здравното ведомство, в който се заявява, че преписката ще бъде прехвърлена по компетентност към заместник-министъра на земеделието, но се предупреждава, че нерегламентираното отглеждане на животни крие риск за възникване на болести и инфекции по хората.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!