153 четения

Караисен на бунт, от две години имат боза вместо вода за по няколко минути на ден

Седем милиона за нов водопровод блокирани заради дела по поръчката за изпълнение, 75 на сто са загубите на сегашния

 

Караисен въстана, а стотици жители на голямото павликенско село излязоха на протест и блокираха част от републиканския път, който извежда трафика към Свищов, Полски Тръмбеш, Левски и Плевен. От няколко години местните, които имат късмет, могат да разчитат на водоподаване за няколко минути в неопределен час от денонощието. Шансът е само за тези, чиито къщи се намират в долната част на селото. Останалите са на сухо. Даже и когато тръгне водата обаче, течността напомня по цвят и консистенция на боза. По време на протеста няколко баби бяха напълнили бутилки, за да показват какво тече от чешмите им.

В трагично положение е и местната детска градина, където няма как да изпълняват противоепидемичните мерки и да осигуряват нормална хигиена на децата. Междувременно от община Павликени не могат да оползотворят близо 7 млн. лв. за нови водопроводи за Караисен и Бяла черква, след като неспечелил кандидат в обществената поръчка за полагането на тръбите е обжалвал процедурата.

„Ако бъде направен новият водопровод, няма да има загуби. В момента те са над 75%. Толкова е разликата между входния водомер и показателите на всички останали в района. Това означава, че огромно количество от течността попива в земята или блика някъде. За жалост не можем да направим нищо. Имаме средствата, но нямаме право да ги харчим, блокирани сме“, коментира казуса кметът Емануил Манолов.

ЗА КАРАИСЕНЧАНИ ПРИЧИНА ЗА БЕЗВОДИЕТО Е И КАНАЛЪТ, ПОДДЪРЖАН ОТ ДЪРЖАВНАТА „НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ“, който идва дотук от яз. „Александър Стамболийски“. Съоръжението е повредено и за него не се грижи никой, водни жили от него към местния извор обаче са пълнили и местния резервоар и помпена станция, от които Караисен се снабдява.

Жителите на павликенското село Караисен излязоха на протест тази сутрин, блокирайки републиканския път към Свищов. Причината бе липсата на питейна вода, която измъчва селото вече две години, но в последните месеци проблемът се е задълбочил до крайна степен. В резултат близо 1000 души са преминали на воден режим, а една трета от селото изобщо нямат вода. Селото се водоснабдява от местен извор, чийто дебит значително е намалял. Местните споделят, че търпението им се е изчерпало, тъй като според тях водоснабдителното дружество не им обръща достатъчно внимание.

„Слушаме по новините, че трябва редовно да си мием ръцете, за да се опазим от разпространението на вируса „Ковид 19”, но от чешмите ни не потича вода. Населението на селото е предимно от възрастни хора и хора със здравословни проблеми, неприемливо е за нас в 21-ви век да сме лишени от вода”, коментират участници в протеста. Много надежди караисенчани възлагат и на срещата с народния представител Явор Божанков, която се състоя вечерта преди протеста. Депутатът обеща да представи въпроса в рамките на парламентарния контрол и заяви своята съпричастност и готовност да направи възможните стъпки на национално ниво за решаване на проблема. На срещата присъства и инж. Емануил Манолов, кмет на община Павликени, който увери жителите на село Караисен, че Община Павликени е предприела всички необходими мерки за решаване на проблема. Неговото виждане е, че чрез пускане на алтернативен източник като ляв баташки канал положението ще се закрепи за известно време, но няма да се оправи, докато не се сменят водопроводите.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!