Общество

Самотни възрастни, инвалиди и карантинирани могат да ползват безплатна патронажна грижа

Във връзка с нарасналия брой заразени с Covid-19 през последните дни припомняме, че възрастни хора над 65 години, хора с увреждания, карантинирани, самотни родители с деца до 12 години, които са в невъзможност да оставят децата си сами, и други застрашени групи хора могат да ползват услугите на екипите от Проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – община Горна Оряховица”.

Диспечерският център към Община Горна Оряховица приема заявки за извършване на услуги по доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, включително лекарства, заплащане на битови сметки, което обаче става с пари на самия потребител. Поръчки за извършваните услуги могат да се правят от 08,00 ч. до 17,00 ч. всеки работен ден на телефони: 0879 115 635; 0882 165 369; 0879 225303; 0879 225315.

Екипите се придвижват с автомобили на Общината. Те посещават адреса и получават от потребителя списъка с продукти и лекарства, както и парите, с които ще се пазарува. За лекарствата е необходимо хората да предоставят и рецептите, предупреждават от Диспечерския център. Услугите по доставка са безплатни, като при осъществяването им служителите задължително представят разходооправдателен документ – фактура или касова бележка, за пазаруваните стоки.

Досега от услугите по проекта се възползват 216 потребители, като ежедневно на телефоните на Диспечерския център се получават по 10-15 заявки. Най-активни са обажданията преди почивни или празнични дни, коментират от екипа на проекта.

Общуването с гражданите и извършването на услугите става при строго спазване на противоепидемичните мерки, като за екипите са осигурени пълни комплекти предпазно облекло и дезинфектанти.

За да бъдат избегнати злоупотреби, служителите са снабдени със специални баджове „Извозване и доставка – Община Горна Оряховица“. Създадени са и специални правила при общуването с хората, за да бъдат те спокойни, че няма да попаднат на недобросъвестни посетители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *