Деца спортуват в класна стая, салонът им неизползваем от 10 години

Педагози от Джулюница с акция за набиране на средства

 

ПЕДАГОГИЧЕСКИЯТ ЕКИП НА ОБЕДИНЕНОТО УЧИЛИЩЕ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ В ДЖУЛЮНИЦА започна акция за набиране на средства за ремонт на физкултурния салон в школото. Учителите провеждат инициативата си под наслов „Да обновим физкултурния салон заедно“.

Подмяната на дограмата и всички прозорци – това е най-належащата дейност, която педагозите искат да реализират до началото на учебната година. „За целта обаче са ни нужни 15 000 лв., които нямаме, затова и се обърнахме с призив към обществеността на Джулюница“, казва директорът на училището Даниела Христова. И уточнява, че физкултурният салон е голяма и масивна сграда, прозорците са много, затова и сумата за ново остъкление е толкова сериозна.

През 1923 г. е открито училището в Джулюница. Седем години по-късно е построен и физкултурният салон, откъдето тръгва пътят на много известни спортисти, разнесли славата на селото в България, а и по целия свят.

10 ГОДИНИ ВЕЧЕ ФИЗКУЛТУРНИЯТ САЛОН НА УЧИЛИЩЕТО ОБАЧЕ Е ЗАТВОРЕН ПРЕЗ ЗИМАТА, което е голяма част от учебната година. „През студените месеци салонът е неизползваем, защото няма отопление. Тръбите на парното са срязани, вероятно след теч или повреда, не знам, било е преди да стана директор. И понеже няма как да стоплим помещението, децата спортуват в една класна стая, пригодена за физкултурен салон“, признава още Даниела Христова. За да активира физическата дейност и здравословния начин на живот у децата и учителите, тя решила да организира акцията за набиране на средства. И веднага получила подкрепа.

До момента по сметката на училището вече има постъпили около 3600 лв. По-голямата част от тях е дала Община Лясковец, останалите са преведени от бивши възпитаници на училището в Джулюница. „Бяхме планирали да направим концерт в селото, в който да се включат талантливите ни ученици, и да увлечем след себе си всички жители на Джулюница, но нестабилната обстановка заради коронавируса ни провали плановете. Въпреки това се надявам да успеем поне да подменим остъклението на физкултурния салон, за да има къде да провеждаме спортните си занимания“, признава г-жа Христова.

Успоредно с акцията за салона тя и колегите й в момента записват първокласници и осмокласници. Първолаците, които трябва да тръгнат на училище, са 11, а приетите вече ученици в новата паралелка в 8 клас, са 12. Паралелката е по специалността „Деловодство и архив“. Професията е от списъка със защитени специалности на Министерството на образованието и, за да съществува тя, са нужни 12 деца, които училището вече е записало. По тази специалност школото приема ученици вече втора година. Децата, избрали тази паралелка, изучават интензивно английски език.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.