Правят безплатен пазар за дрехи, обувки, техника и бижута

Инициативата „Килеръ“ вече и във Велико Търново

 

СТАРАТА СТОЛИЦА ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ИНИЦИАТИВАТА „КИЛЕРЪ“, ПОСВЕТЕНА НА БЕЗПЛАТНА ОБМЯНА НА ВЕЩИ. В сряда в парка в квартал „Колю Фичето“ ще бъдат разположени импровизирани щандове, на които всеки може да донесе дрехи, обувки, бижута, аксесоари, дребна техника, детски играчки, книги и всичко, което смята, че вече не му е нужно, но би било полезно за друг. Единственото изискване е предоставените стоки да са чисти и в добро състояние. Не е необходимо човек да предаде свои вещи, за да вземе нещо от стоките, които ще бъдат изложени.

„Без пари! Без бартер! Без търговия! Всичко е безплатно! Правим го, защото има достатъчно за всички и защото споделянето е по-приятно от притежанието. Смятаме, че недостигът е мит, измислен, за да сме зависими от икономиката. Животът трябва да бъде приятен за всички и само ние можем да го направим такъв“, споделя една от организаторките Марго Симеонова. Тя е на мнение, че ако хората започнат да споделят притежаваното от тях, няма да се налага да бъдат купувани толкова много вещи, за които се изразходват ресурси. ИДЕЯТА Е КАКТО ДА СЕ НАМАЛИ ПОТРЕБЛЕНИЕТО И ОТПАДЪКЪТ, ТАКА И ДА СЕ СЪЗДАДЕ СПОДЕЛЯЩА И СОЛИДАРНА ОБЩНОСТ.

„Живеем във времена, в които капиталистическата система ни е научила да бъдем послушни консуматори, които постоянно си купуват нови и нови неща, и то без много да се замислят. Научени сме от малки, че няма безплатен обяд и всичко трябва да спечелим с много пот на челото. Свободният пазар разбива всички тези мантри на пух и прах“, допълва Симеонова.

Инициативата ще се състои от 17:00 до 20:00 часа.

Организаторите уточняват, че ако някой желае да донесе нещо голямо за споделяне като мебели, едра техника или друго, може да го достави предварително в пространство „Авокадо“, намиращо се на улица Симеон Велики“ 5, или да изпрати снимка на вещта на фейсбук страницата на акцията „КилерЪ /The Closet“.

Инициативата е част от екологичния проект „Герои на планетата“, съфинансиран от Европейския корпус за солидарност.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *