1008 четения

Златина и Александър се върнаха във ВТУ 45 г. по-късно заедно с внучката си

ДВАМА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ И ВЕЧЕ СЕМЕЙСТВО СЕ ВЪРНАХА В УНИВЕРСИТЕТА, КОЙТО СА ЗАВЪРШИЛИ, 45 Г. ПО-КЪСНО, за да си спомнят как са се запознали. Златина и Александър Алекови, които сега живеят в Бургас, се срещнали във Великотърновския университет през 1972 г. Тогава и двамата били приети в специалност „История със задължителна втора специалност български език“. Запознали се по времето на една лекция по история в тогавашната Първа аудитория, днес в сградата на Централната университетска библиотека.

„Влязох в препълнената със студенти аудитория, тя стоеше най-отпред в ефирната си рокля. Беше най-умната и най-красивата измежду всички. Спомням си, че се влюбих на момента“, разказва Александър, а съпругата му Златина допълва, че двамата се харесали на мига. „Две години по-късно не казахме на родителите си, взехме 100 лв. назаем от колежка и се оженихме. Нашата сватба беше първата между студенти във Великотърновския университет. Настаниха ни да живеем в младоженски апартамент в Студентските общежития до 1974 г., когато и завършихме“, спомня си Златина.

Оттогава цели 45 години двамата не са идвали във Велико Търново, но признават, че споменът за техния университет е винаги в сърцата им. В края на миналата седмица те решили да се разходят до старата столица и да доведат внучката си в университета. „Тя скоро ще бъде кандидат-студентка, а ние искахме тя да усети нашата романтична история и да види как изглежда университетът, в който сме срещнали любовта“, споделя още Златина Алекова.

„Толкова много обичаме това място. Имахме чудесни преподаватели, красив град и много добри колеги. Благодарни сме на живота, че ни запозна именно тук, във Великотърновския университет“, признава и Александър Алеков.

Преди да си тръгнат от университета, тримата са получили сувенири и рекламни подаръци от вуза за спомен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!