456 четения

Болницата във В. Търново търси доброволци в борбата срещу COVID-19

Повечето от хоспитализираните с коронавирус в стационара са развили пневмония

 

НУЖНИ СА ДОБРОВОЛЦИ, КОИТО ДА СЪДЕЙСТВАТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА СПЕЦИАЛИЗИРАНОТО ОТДЕЛЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУС В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Това заяви д-р Тодор Димитров, който от четири дни се грижи за болните от COVID-19, настанени в медицинската структура. Младият лекар отправи призив в социалната мрежа Фейсбук, като уточни, че звеното има необходимост от санитари и транспортьори.

По думите му доброволците ще бъдат ангажирани с това да носят резултатите от направените изследвания до лабораторията в болницата. Д-р Димитров подчертава, че за възрастния персонал на стационара постоянното изминаване на разстоянието между двете структури, намиращи се на различни етажи, е непоносимо, но младите ентусиасти могат да вземат маршрута на един дъх.

Преди да бъде назначен в търновската болница, медикът е работил в австрийска клиника.

„В страни като Австрия имат задължителна социална година след дванадесети клас, в която правят точно това. Така изказват благодарността си за безплатното обучение. Мисля, че е редно и в България да се замислим за подобна практика“, споделя той.

ДОПЪЛВА, ЧЕ НА ПРЕДИШНОТО МУ РАБОТНО МЯСТО 30 ДУШИ МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ НА СМЯНА СЕ Е ГРИЖИЛ ЗА 20 ПАЦИЕНТИ, а в специализираното отделение към вторник са четирима здравни работници, лекуващи осем болни.

„Всички от болницата ни помагат и гледат да улеснят работата, но това не може да компенсира дефицита, затова е редно да се търси ангажираност на повече хора. И сега са малко желаещите медици да влязат в отделението, а какво ще стане, ако всички тези хора, за които обявяват, че са положителни, се усложнят и влязат при нас?“, коментира д-р Димитров.

Лекарят подчерта, че във вторник при един от хоспитализираните е имало усложнение и това сериозно е затруднило екипа. Не се наема да дава прогноза как ще се справи персоналът без доброволци, ако всички пациенти се влошат и се налага ежеминутно проследяване на състоянието им.

ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА В БЪЛГАРИЯ В ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА НИТО ЕДИН ЧОВЕК НЕ Е ЗАЯВИЛ ЖЕЛАНИЕ ДА ПОМАГА НА МЕДИЦИТЕ. Далеч по-различно стоят нещата в други клиники у нас. Например в големите столични лечебни заведения десетки ентусиасти се включиха в дезинфекцията на стационарните помещения и други дейности. Каузата на лекарите там подкрепиха и известни личности. Боксьорът Тервел Пулев бе доброволец във ВМА, а жената на алпиниста Боян Петров, който изчезна в Хималаите – Радослава, помагаше в Александровска болница.

По последни данни в МОБАЛ са приети шестима души с коронавирус. Повечето от тях са млади хора, които са развили двустранна пневмония. Има обаче и възрастни пациенти над 65 години, имащи хронични заболявания. При нито един от пациентите не се налага дихателна реанимация. Състоянието на всички е задоволително.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Болницата във В. Търново търси доброволци в борбата срещу COVID-19

  • 16.07.2020 в 13:13
    Permalink

    Доктор Сибила Маринова и близките и са най подходящи!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *