Водещи новиниОбщество

Откриха селища на 3600 г. край трасето на „Балкански поток”

Покрай изграждането на газопровода в района на Иванча засякоха артефакти от бронзовата епоха

 

ДОПРОУЧВАНЕ НА СЕЛИЩЕ ОТ ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО ЗАПОЧНА КРАЙ ИВАНЧА И ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО КРАЯ НА ЮЛИ. При изкопните работи и полагането на тръбите археолог е установил, че от двете страни на селището от миналата година има и други археологически находки, които са били регистрирани. Заради това компанията от Беларус на фирма „ОАО – Белтрубопроводстрой“ – клон България, финансира разкопките отново под ръководството на доц. д-р Деян Рабовянов от Археологическия институт във Велико Търново.

Разкопките край Иванча от миналото лято

САМО ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ДНИ ОТ РАЗКОПКИТЕ СА ОТКРИТИ СРЕДНОВЕКОВНИ ЗЕМЛЯНКИ, ПЕЩИ, СТОПАНСКИ ПОСТРОЙКИ ОТ РАННАТА И КЪСНАТА БРОНЗОВА ЕПОХА. Новият терен на разкопките е около 3 – 4 декара. Тазгодишните разкопки не са били предвидени и са инцидентни, но фирмата, изпълнител на газопровода „Балкански поток”, е била достатъчно толерантна, за да изпълни задълженията си при откриване на регистрирани археологически находки. Какво ще излезе още от разкопките, ще стане ясно през август, когато те приключат, сподели още доц. Рабовянов. На обекта работят около 50 работници, а заедно с археолозите общо на терен групата е от 70 души.

ПРОУЧВАНИЯТА ПРЕЗ МИНАЛОТО ЛЯТО БЯХА ВЪРХУ ПЛОЩ ОТ НАД 4000 КВ. МЕТРА. Бяха изследвани множество останки от различни епохи, обхващащи период от над 3500 години. Най-ранните следи – жилище и гроб, са от ранната бронзова епоха (3000 г. пр. Хр.). Наред с тях от периодите, свързани с тракийската култура, са открити материали от късната бронзова епоха и ранножелязната епоха. Най-значимо като принос бе проучването на селище от периода на Първото българско царство (9 – 10 в.), почти непознат период за Централна Северна България. Бяха разкрити седем жилища, пещи и ями от ранното Българско средновековие. Многобройни жилища, стопански постройки, ями за съхранение, пещи и съоръжения от Османския период (15 – 17 в.), когато сегашното село Иванча, познато в османските регистри като Йованча, е било процъфтяващо и обширно село с многобройно население. Всички епохи представят археологически находки, отразяващи живота на тези селища в плодородната Дунавска равнина, споделя доц. д-р Деян Рабовянов, ръководител на разкопките.

ПОКРАЙ ИЗГРАЖДАНЕТО НА МАГИСТРАЛНИЯ ГАЗОПРОВОД АРХЕОЛОЗИТЕ ОТКРИХА СЕЛИЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ТУРСКОТО РОБСТВО КРАЙ ИВАНЧА ОЩЕ ПРЕЗ МАЙ м.г. Тази застрашена зона от големия инфраструктурен проект у нас е регистриран археологически обект от 2012 г. В регистрите на турските данъчни власти са отбелязани 120 домакинства плюс шест мюсюлмански семейства. Селището е имало свой православен свещеник и военно лице, което е било началник на стражата, вероятно е имало и кладенци.

Нели СУКОВА

Сн. архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *