244 четения

443 хиляди лева бонуси от държавата за медиците на първа линия в пандемията

Парите са разпределени в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов“, МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и Центъра за спешна помощ в старата столица

 

ОБЩО 443 000 ЛВ. СА ПРЕВЕДЕНИ ПО СМЕТКИТЕ НА МЕДИЦИНСКИ И НЕМЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ ОТ ОБЛАСТТА, ангажиран в борбата срещу коронавируса. Данните са предоставени специално за „Борба“ след допитване на наш екип до здравното министерство по Закона за достъп до обществена информация. Средствата идват по изпълнение на проект „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”. Това са всъщност обещаните от правителството в началото на пандемията бонуси от по 1000 лв. на служителите на първи линия.

За месец март премии са били раздадени на 39 работещи в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов“, 13 служители на Регионалната здравна инспекция в старата столица и 83 служители на Центъра за спешна медицинска помощ във Велико Търново.

За април по 1000 лв. са дадени на 96 служители на търновската болница, 40 души от колектива на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и 172 човека от Центъра за спешна помощ във Велико Търново. При някои лица премиите са получени и за двата месеца.

За месец април не са изплатени възнагражденията на работещите в РЗИ, тъй като те са държавни служители и по закон допълнителни възнаграждения могат да се получават само за първото тримесечие – в определени месеци, а именно за първо тримесечие на годината през април, за второто през юли и т.н. Това означава, че бонусите им за април, май и юни се начисляват текущо и ще бъдат изплатени през юли. Тяхното финансово мотивиране е заради епидемиологичните проучвания, които провеждат, правенето на тестове на контактни и съмнителни лица и т.н.

За медиците пък критерият е досег по време на работа с болен или съмнителен за коронавирус и дежурене в специализирани отделения за лечение на инфектирани с COVID-19.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!