650 под карантина в региона заради Covid-19, засякоха първите заразени в Елена

650 човека в региона са под карантина заради коронавирус, а хоспитализираните са 13. 7877 са лабораторно доказаните случаи за страната до вчера. 575 души са в болница, а 28 – в интензивни отделения.

Междувременно заразените в областта ни вече са 148, а от началото на седмицата ежедневно бяха засичани нови случаи, сочат данните от вчера. В четвъртък сутрин бяха обявени още 8 жители от областта, които са дали положителна проба. „Борба“ научи, че сред последните носители на заразата има медицинско лице от Велико Търново.

Коронавирусът вече навлезе и в община Елена, в която до момента нямаше засечени болни. Диагностицирани са две лица, изследвани по метода PCR. Първият случай касае човек, който е с постоянно пребиваване извън територията на общината, но е посочил адрес за карантиниране в собствен имот, намиращ се в населено място край язовир „Йовковци“. Лицето е без симптоми, спазва ограниченията, не е имало и не осъществява контакти с местни жители.

Вторият случай е на еленчанин, служител на фирма, развиваща дейност в друго населено място. Лицето е без симптоми на заболяването, а наличието на заразата е установено при тестване поради предстоящо пътуване в чужбина. Мъжът, както и контактните му от първи ред, са поставени под карантина. На някои от тях, макар да нямат симптоми, са взети проби, очакват се резултатите.

С COVID-19 е и медицинско лице от Центъра за спешна помощ във Велико Търново. Предполага се, че той се е заразил при обгрижване на пациенти с коронавирус. Здравният работник се намира в домашна карантина и засега болестта протича леко. Тъй като е бил контактен със свои колеги, цял екип от звеното се намира под изолация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *