Колония амиши се засели във Великотърновско, отричат лекари, автомобили и електричество

Кметът на Ветринци в шок – извикали го да удостовери раждане в домашни условия

 

ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО ВЕТРИНЦИ СЕ НАБЛЮДАВА ЗАСЕЛВАНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПРОТЕСТАНТСКАТА ХРИСТИЯНСКА ОБЩНОСТ АМИШИ. Чудатите хора, с произход от САЩ и Канада, са закупили имоти в малкото населено място и провокират местните с необичайния си вид и начин на живот. Чужденците са около десетина и започнали да прииждат, след като преди няколко години във Ветринци се установило българско семейство, пребивавало в Канада. Фамилията също имала странни възгледи и порядки и с времето била последвана от съмишленици.

Амишите трудно се вписват в местните порядки и няма как да останат незабелязани, тъй като ходят облечени с дълги дрехи, които покриват цялото тяло, а жените носят специфични забрадки. За мъжете се характерни дълги бради и отрицание на всякакви вредни навици като тютюнопушене, употреба на алкохол, прелюбодейство и т. н. Въздържат се от използването на модерни технологии, дори на автомобили и електричество. Външният вид на заселниците буди любопитството на местните и поради факта, че в много американски филми присъства образът на сектантите и е представено тяхното виждане за живота.

Амишите ходят с еднакви облекла и обикновено изглеждат по този начин.

АМИШИТЕ ВЪЗПРИЕМАТ КАТО ДЕЛО НА ДЯВОЛА ВСЯКО ЕДНО ПОСТИЖЕНИЕ НА СЪВРЕМИЕТО, чрез което ежедневието на човечеството става все по-добро и улеснено. Те не ползват интернет и компютърни технологии, а залагат на екологичен начин на живот, земеделие и пестене на природните богатства. Характерно за тях е убеждението, че традиционната медицина не е полезна, и затова не ходят на лекар.

Именно такава случка шокирала кмета на Ветринци Кольо Минков. Преди година един от мъжете амиши дошъл рано сутринта в кметството с молба за издаване на акт за раждане, тъй като съпругата му станала майка през нощта, а бебето се появило в домашни условия. Наложило се Минков да посети къщата на семейството и се уверил с очите си, че пеленачето се е родило благополучно, въпреки липсата на адекватни условия и медицинска помощ. Наложило се да търси съдействие от Община Велико Търново, тъй като до момента не се бил сблъсквал с подобен казус.

Вероятно обаче ще трябва да повтори още доста пъти процедурата, тъй като в културата на амишите е заложено да стават родители на много деца. При тях абортите са забранени и обикновено се радват на 4-5 наследници. Всички заедно обработват земя и се хранят с произведеното. Според проучване жените от тази общност са майки на три пъти повече малчугани, в сравнение с останалите американки.

ПО ДУМИТЕ НА КМЕТА НА ВЕТРИНЦИ НЯМА НИЩО НЕЗАКОННО В ПОВЕДЕНИЕТО НА ЧУЖДЕНЦИТЕ, но действията им често предизвикат смут сред останалите в селото. В обичайна гледка се е превърнало събирането на амишите по поляните, седнали по турски и изпълняващи непонятни ритуали. От известно време чудатите новодошли раздават и сектантска литература на местните.

Галина ГЕОРГИЕВА

7 thoughts on “Колония амиши се засели във Великотърновско, отричат лекари, автомобили и електричество

 • 17.07.2020 в 11:09
  Permalink

  Оставете ги на мира. А безплатна литература раздават и много други секти, политически пропагандатори …

  Отговор
 • 17.07.2020 в 14:32
  Permalink

  че са улави то е ясно, интересно кой им плаща за да оцеляват

  Отговор
  • 20.07.2020 в 16:06
   Permalink

   Интересно е наистина. Още по-интересно е и защо го прави? Никой не плаща без да иска нещо насреща, или след време.

   Отговор
  • 23.07.2020 в 4:20
   Permalink

   Вземете се просветете малко, вместо да чаткате безцелно по клавишите и то в 21 век !! Те не са секта, това е общност от миролюбиви хора, живеещи по най- здравословния начин ,както са живяли преди повече от 150 години, който съвременните хора са забравили отдавна !! Сами си произвеждат и се прехранват, без пестициди и отрови ! И на никого не се навират в очите да претендират за каквото и да било ! !

   Отговор
 • 18.07.2020 в 18:01
  Permalink

  Те не са единствените улави у туй село

  Отговор
 • 21.07.2020 в 8:59
  Permalink

  Евтина сензация и пълни глупости общо взето. Смях голям!

  Отговор
 • 27.08.2020 в 1:49
  Permalink

  Чета коментарите и недоумявам защо има толкова заблудени българи, които си мислят,че е проблем изхранването със собствено произведени продукти . Ами поограмотете се малко и ще разберете традициите и начина на живот на амишите

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *