ТЕЦ Горна Оряховица в съдебна битка с митницата за над 500 000 лв. акциз

След 7 години дела фирмата е успяла да спечели почти 100 000 лв. от лихви

ТЕЦ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ВОДИ ТЕЖКА СЪДЕБНА БИТКА С МИТНИЦИТЕ ЗА ВРЪЩАНЕ НА крупна сума от акцизи. Преди 7 години дружеството подава искане до началника на митница Свищов искане за удостоверение за освободен от акциз краен потребител за енергийни продукти – въглища, които ще се използват за производство на топлинна енергия за стопански нужди. Издаването на документа обаче е отказано от митническите власти. После пък отказът им е отменен от Административния съд във В.Търново и Върховния административен съд. Преписката е върната за ново произнасяне и митницата в Свищов дава удостоверение за искания енергиен продукт през 2015 г.

СЛЕД ТОВА ТЕЦЪТ подава заявление за възстановяване на акциз в размер на 531 474 лв., платен за вложени в производството на топлинна енергия въглища за периода на съдебните дела, които се точат две години. Митницата в Свищов обаче отказва възстановяване на половин милионния акциз. После започват нови дела, едно от които е приключило преди няколко дни в Административния съд във В. Търново, но решението не е окончателно. Поредният състав на търновския съд отменя решение на митницата за отказ от плащане на лихви по незаконно плетения акциз за над 93 000 лв. Така реално на този етап от съдебната битка ТЕЦ-ът печели тази сума, но има право да продължи да оспорва решенията за отказ на митницата. Със същото решение Агенция „Митници” е осъдена да плати на дружеството в Горна Оряховица 10 500 лв. разноски, а от друга страна на митницата трябва да се платят 5100 лв. Спорният казус се влачи до момента по административните съдилища у нас от доста години и явно този омагьосан кръг ще продължи.

От 6 февруари 2012 г. регистрацията на дружеството „ТЕЦ Горна Оряховица” ЕАД е в Горна Оряховица с основен капитал 8 556 500 лв. Основната му дейност е производство и търговия с електроенергия и топлоенергия, преработка на въглища и търговия с тях. Едноличен собственик на капитала е „ЗАХАРНИ ЗАВОДИ“ АД в Горна Оряховица.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *