Търновски журналист пише първия художествен роман за Тодор Живков

Михаил Михалев слуша от месеци записи с изявите на бившия държавен глава

РОМАН, В КОЙТО ГЛАВНИЯТ ГЕРОЙ Е БИВШИЯТ ДЪРЖАВЕН ГЛАВА ТОДОР ЖИВКОВ, ПИШЕ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ ЖУРНАЛИСТ МИХАИЛ МИХАЛЕВ. Книгата все още няма дори работно заглавие, но това, което е сигурно е, че в нея Тодор Живков е положителен герой с мисия, която след много перипетии ще успее да изпълни.

„През последните пет-шест години слушам как хората започнаха отново да говорят с носталгия за миналото, за времето преди 1989 г. Разсъждават на глас какво би било, ако Тодор Живков беше останал на власт. Какво би направил за България, ако имаше още няколко години време. Истината е, че на нас, хората, винаги са ни нужни герои. Вярно е, че приписваме на тези герои и качества, които те нямат, но сякаш се чувстваме по-сигурни за бъдещето си, когато ги имаме. А очевидно в последните години герои няма, затова и носталгията се върна“, казва Мишо Михалев.

Научна фантастика, шпионски трилър и драма се преплитат в романа. Но въпреки че книгата почива изцяло на художествена измислица, главният герой си има реален прототип. На действителността почиват биографичните факти за него, както и фактите, с които авторът е описал епохата на социализма.

За да изгради характера на персонажа си, Мишо от месеци слуша записите на Тодор Живков, които са достъпни в интернет, и чете публикации за него и от него. „В интернет битуват много клипчета, в които хората, направили монтажа, са извадили фрази на Тодор Живков, които той е казвал някога, но които звучат пророчески за България днес. Така че голяма част от действията, които героят Т. Живков предприема, за да осъществи мисията си в името на България, са негови реални виждания за съдбата на родината ни“, обяснява Мишо. И уточнява, че не е използвал нито един реален исторически документ нито в сюжета, нито в диалога.

ФАНТАСТИКАТА ЗАПОЧВА ТАМ, КЪДЕТО СВЪРШВА ЖИВОТЪТ НА ТОДОР ЖИВКОВ. Всъщност смъртта на бившия държавен глава е забулена в тайнственост. Светът погребва неговия двойник, а напредничави български учени замразяват тялото на истинския Тодор Живков за 20 г. напред. Така започва романът на Михаил Михалев, който е решил да възкреси Тодор Живков, когато България се нуждае от неговата харизма и сила. И понеже Т. Живков (именно с името Т. Живков битува героят в романа) е положителен персонал, в другата крайност са американските шпиони. До тях се подреждат мутрите, без които не може, защото действието се развива през 90-те години, както и младият сутеньор, който проваля живота на една жена, а след това, вербуван от американците, става премиер на България. В романа работи и тайна организация „Авариен изход“, създадена, за да защитава Т. Живков. Неин председател е другият основен герой в романа, наречен Проданов. Именно чрез живота на членовете на тайната организация Михаил Михалев показва какво се случва в България. Затова и романът изобилства от трагедии.

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ РАЗВИВА ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ДЕЙСТВИЕТО НА РОМАНА. В подземията на Конака е щаб квартирата на тайната организация. Там замразеното тяло на Т. Живков остава завинаги на 87 г. „Всъщност не съвсем завинаги, защото се оказва, че този метод, наречен анабиоза, не е съвсем безобиден. Героят се събужда, но в тялото му има поражения“, разкрива част от най-интересните моменти Мишо Михалев. После признава, че в романа има твърде много сюжетни линии, времето се движи напред и назад и стига чак до 60-те години на миналия век. В крайна сметка финалът е щастлив, защото България получава своето възмездие, но и трагичен за главния герой.

„Написах книга, която е биография за това, което ни се случва след 1989 г. Но това е и книга за мечтите на тези от нас, които изпитват носталгия към онова минало. Не съм разказал личната си мечта, нито пък това е моята носталгия. За да избегна точно този твърде личен момент, толкова време вече слушам какво истинският Тодор Живков е говорил, писал и предричал за България“, обяснява Мишо и допълва, че в един от тези останали запаси на интервюта, които бившият първи е давал, Тодор Живков казва, че няма да мине много време и българският народ ще бъде поставен на колене.

ТОВА Е ПЪРВИЯТ ХУДОЖЕСТВЕН РОМАН ЗА ТОДОР ЖИВКОВ. Всички книги, писани до момента за него, са документални. Затова и преди да го издаде, Михаил Михалев е решил да се свърже с наследниците на Тодор Живков и най-вече с внучката му Евгения. „Тези хора са много чувствителни към всичко, което излиза в медийното пространство за Тодор Живков. Затова аз искам те да знаят, че в моята книга дой е положителният герой. Знам, че ще има читатели, които няма да харесат този положителен образ, затова предварително уточнявам, че става дума за художествена измислица, фантастика и литература, не документалистика“, казва Михаил Михалев.

Поезия и фантастични разкази е писал до момента Мишо Михалев, който от години работи като журналист във Велико Търново. Занимава се с PR в Община Сухиндол и с политика. Той е заместник председател на Общинската организация на БСП във Велико Търново и е кандидат за неин лидер на предстоящите избори. Романът ще е първата книга, която Михаил Михалев издава.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

3 thoughts on “Търновски журналист пише първия художествен роман за Тодор Живков

 • 19.07.2020 в 17:23
  Permalink

  Мисия? Докато д-р Мара Малеева лекувала селяните в Дъскот, Тодор лежал по поляните и играел театър. Нелегален? Ама никой не го търсел. В по-късните си години стана предпазлив и хитър. Щеше да изкупи греховете си, ако беше ни свързал с Бавария чрез Франц Йозеф Щраус.

  Отговор
  • 20.07.2020 в 14:17
   Permalink

   По време на цялото си управление се опитвах да ви свържа с Бавария, но Москва не позволяваше!

   Отговор
 • 24.07.2020 в 3:13
  Permalink

  Не разбирам, какво вижда този млад мъж в този сатрап, избил толкова хора в лагерите създадени от него . Този млад журналист съм сигурен,че е израстък на комунистическа фамилия .Няма кой да му купува книгата ,или трябва да я подарява на комунягите .Как можеш да пишеш за този неграмотен селянин, при който държавата беше толкова изостанала . Те вместо да го разстрелят като Чаушеско,на някой му трябвало да го замразява.Най лошото е ,когато образован, се показва като .е…………..

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *