114 четения

Великотърновският театър играе „Прилепът” на Царевец

НА ЦАРЕВЕЦ ЩЕ БЪДЕ ПРЕМИЕРАТА НА ОПЕРЕТАТА „ПРИЛЕПЪТ“, С КОЯТО МУЗИКАЛНО-ДРАМАТИЧНИЯТ ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ще се включи в петото издание на Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Представлението е на 31 юли от 21 часа. Билети вече се продават онлайн в мрежата на eventim.bg и grabo.bg, както и на касата на театъра.

Декорите са пищни, костюмите, с които артистите излизат на сцената – бляскави, и пренасят зрителите в епохата на аристократична Виена. Сценографията, дело на художничката на театъра Лидия Къркеланова, е решена в черно-бялата гама, за да може на този фон да изпъква великолепието на цветните костюми.

Централно място сред декорите заема 10-метрова колонада, която във височина завършва с арка с изображение на театралните маски – символ на горещите страсти, на които са подвластни героите в оперетата.

По два – три тоалета сменят главните действащи лица в постановката. Костюмите са копие на облеклата, характерни за висшето австрийско общество от годините на виенския валс. Решени в стила на сецесиона, сценичните облекла се отличават с изобилие от дантели, пайети и камъни.

В оперетата „Прилепът“ участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на великотърновския театър. Гост-режисьорът Гълъб Бочуков е автор и на сценичния вариант на оперетата, а диригент-постановчик е Игор Богданов. В постановъчния екип са включени още диригентът Васил Вълчев, хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Брънзелова, пом.-режисьор е Румяна Атанасова.

Централните партии в оперетата изпълняват солистите на театъра Теодора Петрова, Симона Кодева, Мирела Ябанджиева, Момчил Караиванов и др. В спектакъла участват гост-солистите Стефан Петков от Националния музикален театър „Стефан Македонски” в София и Александър Баранов.

Творбата не слиза от световните оперетни сцени от премиерата си на 5 април 1874 г. във виенския театър „Ан дер Вин” до наши дни. От 1926 г. шедьовърът на Щраус трайно присъства в програмата на Залцбургския музикален фестивал.

Специален подарък за зрителите е аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“, което ще бъде излъчено след края на спектакъла.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *