Кампанията на „Амалипе“ осигури близо 800 смарт устройства за 1200 ученици

ПОЧТИ 800 СМАРТ УСТРОЙСТВА УСПЯ ДА СЪБЕРЕ В МАЩАБНАТА СИ ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ, НАРЕЧЕНА „СТАРА ТЕХНИКА ЗА НОВО НАЧАЛО“, великотърновската неправителствена организация „Амалипе“. Устройствата са достигнали до 70 училища в страната и до близо 1200 деца, които благодарение на тази акция са успели да завършат успешно учебната година.

„Започнахме дарителската кампания през март, буквално в първите дни, когато в България беше обявено извънредното положение и училищата бяха затворени. Тогава пуснахме анкета, за да разберем как училищата от мрежата „Всеки ученик може да бъде отличник“, с които ние работим вече осем години, се справят с дистанционното обучение. Повтарящият се проблем за почти всички тях беше липсата на смарт устройства и на интернет, а това всъщност беше и причината децата от уязвимите групи да не участват в учебните занимания“, разказва Теодора Крумова от „Амалипе“.

Организацията направила онлайн платформа, в която всяко училище да заяви нуждата си от мобилни устройства. Само за два дни в таблицата се регистрирали 180 учебни заведения, които поискали повече от 6600 смарт устройства. „Веднага ни стана ясно, че това е повече, отколкото можем да осигурим. Но докато се чудехме как всъщност да се справим с тази огромна нужда, в офиса започнаха да звънят хора, които бяха готови да даряват стари, но идеално работещи мобилни телефони, таблети, лаптопи и настолни компютри“, допълва Теодора и уточнява, че тогава пък възникнал въпросът на какъв принцип да бъдат раздавани получените дарения, за да бъде максимално справедливо и полезно за децата.

Тогава екипът на „Амалипе“ решил да изтегли на лотариен принцип първите 30 училища и на всяко от тях да даде не повече от 10 смарт устройства. „Когато започнахме кампанията, искахме да активизираме и самите училища. Затова им казахме, че те също могат да си търсят дарители. Дадохме възможност и на дарителите да избират към кое учебно заведение да бъде насочено тяхното дарение. Така направихме кампанията и твърде лична. Дарителите знаеха къде отиват техните смарт устройства, а децата разбраха, че не са сами и че някой стои зад тях и им има доверие, че ще се справят“, обяснява Теодора Крумова.

60 УЧИЛИЩА В ЦЯЛАТА СТРАНА СА ПОЛУЧИЛИ ВЕЧЕ СМАРТ УСТРОЙСТВА ОТ КАМПАНИЯТА И ОЩЕ 10 ИМАТ ДАРЕНИЯ, направени специално за тях. Тези учебни заведения, които получили по време на инициативата повече от нужните им устройства, пренасочили тези, които са им в повече към свои колеги. „Освен това имахме още едно много сериозно условие, което скрепихме с договор с всяко училище. Искаме да е ясно, че смарт устройствата не са за децата, а за училището. То поема грижата за тях, след края на учебната година учителите ги събират, пазят ги и наесен ще ги дадат на децата, които се нуждаят. Училищата бяха изключително стриктни. Повечето от тях дадоха устройствата на семейства, в които има две и три деца, затова и децата, които работят с устройствата, са повече от самите таблети и лаптопи“, уточнява Теодора. Тя допълва и това, че някои от дарителите са предоставили финансови средства за закупуването на нови смарт устройства. Така са били събрани 35 000 лв., с които от „Амалипе“ са купили 300 нови таблета.

ДЕВЕТ СА УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОИТО ФИГУРИРАТ В СПИСЪКА С УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, КОИТО ИМАТ НУЖДА ОТ ТЕХНИКА. Това са основните училища „Св. Иван Рилски“ в Балван и „Васил Левски“ в Леденик, ОУ „Филип Тотю“ във Върбовка, ОУ „Ангел Каралийчев“ в Стражица, ОУ „Филип Сакелариевич“ в Свищов и Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени, както и двете обединени училища в областта – „П. Р. Славейков“ в Джулюница“ и „Отец Паисий“ в Майско. До момента смарт устройства са получили четири от тях – школата в Джулюница, Майско и Балван и гимназията в Павликени, където дарение направи бивш неин възпитаник.

„Дълго мислихме кога е време да сложим край на кампанията. Но останаха още 100 училища, които имат нужда от поне 5300 устройства. Затова инициативата ни продължава. За да улесним дарителите, направихме магнити, на които сме сложили и кюаркод. Той отвежда директно към сайта и към таблицата с училищата, които все още не са получили смарт устройства“, казва Теодора. И допълва, че към инициативата на търновската неправителствена организация се присъединили „Уницеф“ и фондация „Заедно в час“, които припознали каузата и като своя.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

One thought on “Кампанията на „Амалипе“ осигури близо 800 смарт устройства за 1200 ученици

  • 20.07.2020 в 17:22
    Permalink

    Вашета организация е най-хубавата в днешно време. Пожелавам успех и ви се възхищавам.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *