Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Никой не се ражда със зелени очи

Хората не с раждат със зелени очи, а зеленооките жени са много повече от зеленооките мъже в света.

Малко хора знаят за това, но зелените очи са едни от най-редките в човешката популация. В същото време никой не се ражда зеленоок, очите в последствие добиват този цвят, а пигментът меланин е отговорен за този пленителен цвят на ириса.

Меланинът започва да се отделя в тялото в необходимия обем едва месеци след раждането. Бебетата обикновено се раждат със сини или сиви очи, които след това могат да станат кафяви, сиви, сини или зелени.

Всичко е благодарение на меланина – пигмент, чието ниво определя цвета на ирисите на очите. Процесът на “стабилизиране” на цвета на очите може да отнеме до една година, така че понякога изобщо не е възможно веднага да се разбере какъв е цвета на очите на новороденото ви бебе.

Друг интересен факт е, че хората всъщност нямат напълно зелени ириси. Ако видите някой със светло зелени очи, тогава пред вас всъщност е визуална илюзия, поради особеностите на взаимодействието на пигментната смес с естественото или изкуствено осветление.

Пигментната смес, отговорна за зелените очи, обикновено е смесица от светлокафяви и жълти петна, податливи на явление, известно като „Разсейване на Рейли”. Любопитно е, че зеленооките жени са по-често срещани от мъжете със зелени очи.

Учените обърнаха внимание на този факт преди няколко десетилетия, но все още не са открили причината за неравномерното разпределение на собствениците на зелени очи между половете.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *