Забава и знание

Правете това, ако сте сънливи на работа

Защо ни наляга сън по време на работа и как да се справим с това, разказа д-р Зухра Павлова, ендокринолог и изследовател в Московския държавен университет, в интервю за “Спутник”.

Ако човек по никакъв начин не може да се “разбуди” на работното място, тогава най-вероятно просто спи малко и не успява да си почине напълно, каза тя.

“Не става въпрос за стресови ситуации, като например такива, когато човек е бил на път. Ако постоянно ви се спи, това означава, че си лягате късно. Хъркането също може да допринесе за лишаването от сън. Заради него човек спи на паузи и също не се наспива. Естествено, той ще дойде на работа сънлив, с ниско ниво на ефективност”, обясни лекарят.

В такъв случай е нужна стимулация през цялото време чрез храна и различни напитки.

“Това са чай, кафе и, за съжаление, още по-лошо – енергийни напитки. Можете да видите все по-често как хората пият тези напитки и без тях са нетрудоспособни. Някои вземат контрастен душ, за да се ободрят. Това води до отслабване на работата на надбъбречните жлези – на тях и без това им е трудно, но още повече ги затрудняват енергийните напитки, стимулантите и студения душ”, каза Павлова.

Най-разумно би било да се нормализира режима на сън. Но ако това не е възможно, ще помогнат физическата активност и обикновената питейна вода.

“Най-ефективното и безобидно средство е физическата активност – разходка, бягане по стълбите, клякания. За кратък период от време можете да стимулирате тялото безвредно, като увеличите нивата на кортизола и намалите стреса.

Много помага чистата питейна вода – ако я пиете редовно, ще поддържате добро ниво на активност. В същото време ходенето до тоалетната, което се налага, когато човек пие повече вода, също помага за ободряването”, казва Зухра Павлова.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *