Ремонт за 1,5 млн. лв. започва в Професионалната гимназия по електроника

РЕМОНТ ЗА НАД 1,5 МЛН. ЛВ. ВЪРВИ В ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОНИКА „А. С. ПОПОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Средствата са осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж”. С парите от програмата ще бъде ремонтиран покривът, цялата сграда ще бъде санирана, ще бъде подменена дограмата, ще бъдат обновени напълно ВиК и отоплителната инсталация. В училището ще бъдат поставени нови подови настилки, напълно ще бъдат реновирани и класните стаи. Около цялата сграда ще бъдат оформени нови тротоари. Предстои да бъде изградена подпорна стена пред входа на училището.

В проекта има средства за още камери за външна охрана и за нова пожароизвестителна инсталация.

„В лабораториите и работилниците ще бъдат монтирани специални вентилационни системи, старите осветителни тела ще бъдат заменени с LED лампи, предвижда се и осветяване на пространството около гимназията“, обяснява директорът на гимназията Нели Николова.

„Това е първият толкова сериозен ремонт, откакто съществува училището, а то е открито през 1964 г. Последното освежаване беше, когато гимназията чества 25 г., а оттогава минаха три десетилетия“, допълва заместник-директорът инж. Марин Тонков. Тогава работещият радиозавод е оборудвал лаборатории и работилници в гимназията точно такива, каквито е имало в самия завод.

СЛЕД РЕМОНТА ГИМНАЗИЯТА ЩЕ ИМА И АСАНСЬОР ЗА ХОРА С ФИЗИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ. Въпреки че в момента в училището няма деца, които да се придвижват с инвалидни колички или да имат затруднения във физическо отношение, екипът е решил да спази изискванията и да подготви сградата, уточнява още инж. Тонков. Асансьорът е предвиден да бъде в задната част на сградата и финансирането за него идва от Министерството на образованието и науката.

Прием в две паралелки прави успоредно с ремонта Професионалната гимназия по електроника „А. С. Попов“. Специалностите са „Компютърни техники и технологии“ и „Електрообзавеждане на транспортна техника“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.