234 четения

Жени от цялата страна дойдоха на мотори, за да видят античния град до Никюп

Мотористките похапнаха „Кустум де бултус“, подготвен от реанактори

ЖЕНИ МОТОРИСТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ СЪБРАХА В СЪБОТА В НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ. Античният римски град стана поредната спирка за дамите на мотори, които са решили да обиколят най-интересните забележителности в България. В Никополис ад Иструм те дойдоха по покана на кметицата на Никюп Йорданка Атанасова.

„След като падна социалната изолация, се качихме на моторите. Преди това в социалните мрежи, където имаме група и където контактуваме, измислихме този проект, който нарекохме „Опознай и съхрани българското на две колела – предай нататък“. Тръгнахме от къщата на баба Дешка в Горно Драглище, после бяхме на морето в Царево и сега сме тук“, разказва Лилия Осойска, председател на сдружение „Жените мотористи Lady Bikers MPowered България“ и организатор на групата „Жените мотористи“. Сдружението е съвсем ново, създадено е на 28 февруари тази година и това са първите инициативи, които дамите предприемат, обединени в нестопанска организация.

Преди да отпътуват, дамите ще отидат и до Хотнишкия водопад. През август жените ще са концентрирани в София, за да се съберат и да проведат Ден на жените мотористи. След това ще бъдат в Русе на годишната си сбирка. Ще подновят обиколката по забележителните места из страната през септември. Решили са да приключат проекта с издаването на брошура, в която ще покажат местата, на които са били. Междувременно дамите се отдават и на други каузи и особено специална за тях е каузата против насилието на жени. Фокусът за тях е основно върху това как жените могат да потърсят помощ и към кого да се обърнат за съдействие, ако са станали жертви на насилие.

ДИРЕКТОРЪТ НА РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ИВАН ЦЪРОВ ПОСРЕЩНА ГОСТИТЕ и близо час им показва цялата територия на римския град и им разказва историята на Никополис ад Иструм.

Докато бяха гости в Никополис, жените на мотори опитаха една стара и много специална римска рецепта „Кустум де бултус“, която им приготвиха Ани и Димитър Спасови от Свищов. Двамата реанактори заедно със свои приятели всяка събота и неделя това лято са в римския град, където показват занаяти и разказват за Античността. „Това е рецепта, описана като съставки от Абиций, един от кулинарите, останали в историята с това, че са предали вкуса на античния свят. Ястието се казва „Кустум де бултус“, което буквално значи „Разядка с лук“. Има, разбира се, и месо. В оригиналната рецепта яхнията се прави с дроб. За античния свят месото не е било считано за деликатес. Тогава по-скоро деликатес са били субпродуктите от едно животно, може би защото са по-малко трайни и почти не могат да се обработват, за да останат сушени, пушени или консервирани, и трябва да се консумират веднага“, обяснява Димитър Спасов. След това допълва, че в казана той е сложил не дроб, а свинско месо, но останалата част от рецептата си е като на Абиций. Има лук, сушени билки, вино, мед, зелена листна маса, зехтин, любимата мазнина на Рим и средиземноморските народи.

„Прасето някога е било единственото животно, което в Рим са отглеждали само за месо. Всичкият останал добитък е имал ангажименти – кравата е дърпала ралото, давала е мляко и телета, бикът също е бил използван за сила. Прасето е имало удоволствието да живее на сянка и да хапва блажено, докато не го заколят. А коленето е било ритуал. Винаги се е извършвало от жрец със специална церемония и винаги животното е посветено на някого“, допълва Димитър Савов. Всичко това е било задължително, защото античните хора са смятали, че животното има душа. „Всъщност на латински думата за животно е анима – душа. Смятали са, че като убиваш животното, го изпращаш при боговете, които се хранят с неговата душа“, допълва още Димитър.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!