Детският театрален състав в Полски Тръмбеш стана на 35 години, но пандемията провали честването

Началото поставихме в далечната 1985 година. Бях започнала работа в читалището на длъжност „завеждащ културно масова работа“ като млад специалист, завършил Института за културно-просветни кадри в Благоевград. Моята слабост винаги е било театралното изкуство и затова нямаше как да не бъда впечатлена от историята на театралната самодейност в Полски Тръмбеш. Първосъздателите на духовната ни институция са имали особени предпочитания към този вид сценична изява. Театралите от нашия град са се ползвали с особен авторитет във Великотърновския регион. За съжаление в онези години тази самодейност бе позабравена, а аз организирах мероприятия и пишех сценарии, в които участваха предимно децата на града и виждах техния талант и ентусиазъм, влечението им към сценичната изява.

Затова когато Нелушка Миновска, тогава завеждащ отдел „Култура”, ми предложи да набера желаещи деца за Детски театрален състав, приех предизвикателството с голямо желание, пък и тогава за всичко „морето беше до колене”. И така събрах 17 ентусиазирани, обичащи театъра момичета и момчета на възраст от 7 до 14 години, аз бях и си останах художествен ръководител, постановчик и режисьор. Подготвихме и представихме пиесата „Новогодишна небивалица”.

Спектакъл на сцената в П. Тръмбеш

Оттогава изминаха 35 години, редящи се една след друга, а изиграните пиеси са десетки. Момичетата и момчета порастваха и на тяхно място идваха нови, изпълнени с желание за изява, обичащи театралното изкуство деца. Те порастваха и щафетата поемаха следващите нетърпеливи да покажат таланта си, запленени от магията на театъра млади хора.

През тези 35 години Детският театрален състав е изнесъл близо 60 представления в града и общината. В репертоара му са пиесите: „Джуджето и 7 Снежанки” от Стефан Цанев, „Вълщебникът от Оз” на Франк Браум, „Котаракът в чизми“ от Нина Стойчева, „Златоперко” на Леда Милева”, „Радинка и големият лъжец” на Иван Остриков. „Най-веселият празник” – спектакъл на Кина Къдрева, „Като на театър” от Михаил Величков, „Игра на кукли” от Борис Априлов, „Кавалер в класа” на Мария Маринова, „Невероятно представление” от Чавдар Аладжов, „На лъжата краката са къси” и много други пиеси, сценки, забавни спектакли и скечове. Младите театрали участваха в детските празници за Първи юни, Коледа и Нова година, в празниците на местния фолклор, организирани от читалището. С изявите си носят радост както на децата от детската градина и начален курс, така и на техните родители, преподаватели и съграждани.

През 2013 година с пиесата „Игра на кукли” се представихме в Националния конкурс на детското театрално изкуство „Малкият Принц” във Велико Търново. А през 2015 година за 30-годишнината на състава участвахме в VII събор на читалищата – град Бяла, Варненско, с хумористични сценки и скечове.

Самодейците от Детския театрален състав са посетили градовете Велико Търново, Плевен, Русе, Трявна, Варна, Казанлък, Стара Загора и София, където са се включвали в културни събития, свързани с театралното изкуство, и са обходили музеи и паметници, съхраняващи историята ни.

Черно-бялата снимка пази спомен от една от първите постановки през 80-те г. на миналия век

С удоволствие мога да споделя, че работата с децата ми носи радост и удовлетворение, особено съм горда с това, че две от моите пораснали момичета – Ангелина Тодорова и Маргарита Димитрова, продължиха да се занимават с театър като ръководители на ученическия Младежки театър на СУ „Цанко Церковски”.

Трудности, разбира се винаги има, като започнем от намиране на пиеси и други драматургични материали за деца, които освен че са малко, вече са много остарели и трябва да се преработват, за да бъдат интересни и актуални днес. Не по-малък е и проблемът с осигуряването на костюми, реквизит, декори за постановките и като сложим липсата на средства в читалищата, картината не е никак розова, но всички тези несгоди преодоляваме с много ентусиазъм и труд, търсене на възможности за набавяне на необходимите материали чрез проекти и най-вече благодарение на подкрепата от Общината, читалищното ръководство и колегите.

За честването на 35-годишнината на състава подготвихме спектакъла „Кавалер в класа”. Ученическата пиеса с автор Мария Маринова бе издадена от списание „Естрада”през 1998 година и преработена и публикувана отново от екипа на списанието през 2004 година. Тя разкрива интересните взаимоотношения в един момичешки клас, в който се записва нов ученик, и то момче. В постановката има много забавни моменти и се гледа с удоволствие. През годините сме я поставяли два пъти и винаги е печелела аплодисментите на публиката, затова решихме да празнуваме с нея, но за съжаление пандемията провали честването.

Бяхме запланували, въпреки сложната обстановка в момента, да се представим с „Кавалер в класа” и на Националния ученически театрален фестивал в Русе. Сега се надяваме за Деня на народните будители, когато се навършват и 115 г. от създаването на читалището в Полски Тръмбеш, да покажем постановката.

Горица ДОНЧЕВА

Сн. личен архив

One thought on “Детският театрален състав в Полски Тръмбеш стана на 35 години, но пандемията провали честването

  • 10.09.2020 в 10:58
    Permalink

    От името на всички колеги от ИКПК – Благоевград на Горица Дончева им желаем здраве и представление на 1 ноември!
    Радваме се от сърце на успехите и и е време вече да се срещнем!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.