279 четения

Фирма „Подем“ се сдоби с предмет на дейност за превоз на пътници, за да има общински рейс

Автобус за 90 000 лева с 18 места ще вози хората от селата до града и обратно

 

ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ДОБАВИ НОВ ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ КЪМ общинското си дружество „Подем“, за да има превоз на хората от селата до града и обратно. Предложението на кмета Георги Чакъров бе гласувано на сесия на Общинския съвет през юни. Към досегашната дейност на фирмата се добавя „Транспортни услуги – превоз на пътници и товари в страната и чужбина, с наети и собствени МПС“. Тази промяна се налага от факта, че по друг начин Общината не може да има обществен транспорт за населението с превозно средство, което е собственост на Общината. Оказа се, че законодателят у нас не е уредил форма за вида транспорт, който искаше да предложи Общината още в началото на 2020 г. – да вози безплатно. Заради това въпреки специалната комисия, разрешение от Министерството на транспорта не бе дадено. Затова общинската администрация е направила единственото възможно – да възложи обществения транспорт на пътници на вече учредено общинско търговско дружество, каквото в случая е фирма „Подем“. Така превозвачът вече има право на лиценз за превоз на пътници.

ОБЩИНАТА ВЕЧЕ Е КУПИЛА И АВТОБУС ЗА 90 000 ЛЕВА от собствени средства с 18 места. Пресметнати са и разходи за гориво и за шофьор на возилото. До смелото и ново начинание се стигна, след като фирмите, които обслужваха общинската транспортна схема, се отказаха, защото не им бе изгодно поради липса на пътници. Така доста села от общината останаха без никаква връзка с общинския център.

ВСИЧКО ТОВА ЩЕ СТАНЕ ВЪЗМОЖНО И ЗАРАДИ ЕДНА ОТ малкото лицензирани автогари в областта, заедно с тези в Свищов и В. Търново, която е в Полски Тръмбеш. Доскоро тя се даваше под наем на транспортна фирма, но вече става общинско мероприятие. Освен ремонтирана собствена и лицензирана автогара, в Полски Тръмбеш има и собствен общински пункт за технически прегледи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!