564 четения

Община Велико Търново създаде свое звено за ремонти на тротоари и стълбища

Кметството вече пести близо 40 на сто от бюджета си за поправки

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАОБИКОЛИ КОМИСИОНЕРИТЕ ОТ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ И СЪЗДАДЕ СОБСТВЕНО САМОСТОЯТЕЛНО ЗВЕНО ЗА РЕМОНТИ НА ПУБЛИЧНА ИНФРАСТРУКТУРА. По този начин се пестят близо 40 на сто от бюджетните разходи под формата на печалби, надути доставни цени на материали и съпътстващи данъци и такси. С решение на Общинския съвет бе създадено специално звено за поправки на стълбища, тротоари и междублокови пространства. В него на щат са петима души, а първият им обект вече е факт. Звеното на общината са ремонтирали напълно първите 130 кв. метра тротоари на една от пресечките на ул. „Никола Габровски“ под Строителния техникум в старата столица. В обхвата на работата на групата са включени ремонтни дейности по единични елементи от публичната инфраструктура, които са с малка площ, създават неудобство и могат да бъдат отстранени за кратко време. В компетенциите на звеното са и спешните дейности при аварийно-възстановителни работи за осигуряване на безопасността на движението и предпазване на инфраструктурата от по-сериозни повреди.

От общинската дирекция „Строителство и устройство на територията“ посочват, че в обхвата на работата на звеното е също възстановяването на парапети, огради, предпазни съоръжения, текущи ремонти на алеи в парковете и др. Екипът вече разполага и с необходимите пособия и инвентар, за да изпълнява възложената му работа.

Преди няколко години, също за да спестява разходи, кметството създаде своя фирма по почистване и озеленяване, което докара икономии от няколко милиона, които дотогава отиваха в ръцете на частни компании, работещи на завишени цени. Подобно нещо започнаха да правят и много други общини, които, вместо да плащат прескъпо на външни изпълнители, правят собствени звена и общински фирми за зимно почистване, косене, ремонти и услуги.

С. НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Община Велико Търново създаде свое звено за ремонти на тротоари и стълбища

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *