Водещи новиниЗдраве

Общински лечебни заведения във В. Търново ще съкращават персонал и заплати, за да се справят с финансовата криза от COVID-19

Във всички здравни заведения ще правят сериозни икономии

 

РЯЗКОТО НАМАЛЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ ВСЛЕДСТВИЕ НА СТРАХА ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ ОТ КОРОНАВИРУС ДОВЕДЕ ДО СЕРИОЗНИ ФИНАНСОВИ ЗАГУБИ на всички общински лечебни заведения във Велико Търново. Местните медицински дружества са изправени пред безпрецедентно предизвикателство, а някои от тях дори са застрашени от фалит. За да запазят съществуването си, се наложи управителите на центровете да актуализират бизнес програмите за 2020 година на поверените им здравни заведения. Част от мерките, които предприемат ръководителите, са свързани с намалението на персонала и възнагражденията на служителите. Прекратяването на трудовите отношения със сигурност ще доведе до затруднения в обслужването на пациентите предвид факта, че навсякъде е налице, още преди пандемията, недостиг на медицински кадри.

НАЙ-СЕРИОЗНИ ИКОНОМИИ ПЛАНИРАТ В КОМПЛЕКСНИЯ ОНКОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР. В специализираната болница ще бъдат освободени служители на пенсионна възраст, с което се спестяват по 25 529 лв. на месец и годишно общо 153 174 лв. Намаляване на част от персонала ще има и във връзка с по-малкия брой преминали пациенти, а това ще стопи разходи от 30 000 лв.

Предвижда се преструктуриране на две от оперативните отделения. Ще бъдат слети звената по онкогинекология и гръдна хирургия. Обединението ще доведе до икономия в размер на 6960 лв.

КОЦ ще извади на тезгяха шест гаража, за които очаква купувачи да дадат общо около 60 000 лв.

Тъй като, преди коронакризата да се разрази, в лечебното заведение са стартирали ремонт на двете операционни зали на гинекологичния етаж и на Диагностично-консултативния блок, дружеството ще иска от Общинския съвет разрешение за целево финансиране от местната хазна за довършване на обновяването.

ТЕЖКИ ВРЕМЕНА СА НАСТЪПИЛИ И ЗА ЦЕНТЪРА ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ, КЪДЕТО СА ПРЕДВИДИЛИ НАМАЛЕНИЕ НА МНОГО ВИДОВЕ РАЗХОДИ. Съкращения там ще има на средствата, които отиват за храна и медикаменти. От лечебното заведение признават, че това ще доведе до влошаване на обслужването и терапиите на пациентите. Ръководството уточнява, че не е възможно да бъде освободен от работа персонал, тъй като това ще наруши изискванията по медицински стандарт „Психиатрия“ за броя лекари, медицински сестри и санитари, необходими за обслужването на болни. Ще бъдат обаче намалени разходите за заплати и осигуровки на здравните лица. Това може да стане чрез излизане в отпуск на всички работещи пенсионери или посредством работа на половин работен ден. Персоналът ще получава по-ниски възнаграждения при спазване на Кодекса на труда.

Ще се търси възможност чрез европейски програми да се финансират ремонти на сградния фонд на болницата, както и чуждестранни дарителски организации за доставка на оборудване и обзавеждане.

ПО-НИСКИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ И РАБОТЕЩИТЕ В ЦЕНТЪРА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И СПОРТНА МЕДИЦИНА. Епидемиологичната обстановка наложила в звеното да се направят непредвидени разходи за маски, ръкавици, биодици, калцуни и т.н., а средствата за лични предпазни средства ще продължат да са увеличени до края на годината. Извънредното положение довело до цялостно замразяване на дейността на дружеството, тъй като една седмица то изобщо не работело, рязко спаднали прегледите и рехабилитационните процедури заради преустановените планови операции и забраната за тренировки и спортни състезания.

Икономиите в центъра ще бъдат от възнаграждения и осигуровки на медицинските служители. Чрез по-ниските заплати ще бъдат спестени 13 500 лв. до края на 2020 година.

Няма как да бъде съкратен персонал, тъй като има критичен недостиг на медицински кадри, а новоназначените са млади хора от други населени места, с ниски доходи, които живеят на квартира във Велико Търново и нямат втори източник на средства.

НА РЪБА ОТ ФАЛИТ Е ЦЕНТЪРЪТ ЗА КОЖНО-ВЕНЕРИЧЕСКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, КЪДЕТО КОРОНАКРИЗАТА ДОВЕДЕ ДО СЕРИОЗНИ СЪТРЕСЕНИЯ, които в значителна степен са се отразили на дейността на лечебното заведение. В стационара се наблюдава намаление на амбулаторните и консултативни прегледи, направените медицински изследвания и други услуги през второто тримесечие на годината с 20 процента.

Лечебното заведение се е възползвало от мярката за финансиране на болниците с 85 на 100 от неизработеното по договор, което обаче е в размер едва на 500 лв.

Дружеството ще търси още източници на приходи и изгодни кредити.

В Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ действащото към момента на съставяне на актуализираната си бизнес програма лимитиране на дейността на лечебното заведение довело до невъзможност за прогнозиране на приходите в стационара.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *